Ето как да спестите 30 ст. от цената на бензина и дизела

  • 18 юли 2022 09:30

  • 7100
  • 1
Ето как да спестите 30 ст. от цената на бензина и дизела
© Novini.bg/ Canva

Шофьорите могат да спестят около 30 стотинки на литър, като комбинират държавната отстъпка за горивата  с клиентските карти, които бензиностанциите издават на килограм. Причината е, че така създават лоялни клиенти.

Бърза репортерска проверка показа, че големите вериги въведоха от 9 юли цени „2 в 1”  - важи отстъпката от 0.25 лева от държавата плюс тази от 0.05 лв. за клиенти с карта. Така например в „Лукойл” и „Шел” отбивът от стандартната цена на горивата е 5 стотинки, при ОМВ стига до 7 стотинки на литър. Клиентите на „Петрол” с карта също зареждат на минус 5 стотинки на литър, а при „Еко” има разграничение по вида на зарежданото гориво - минус  7 стотинки е за светли горива /бензин и дизел/, а 4 ст. - при метан и газ, пише "Марица".

"Инса ойл" пък има „уикенд промоция”, която сваля цената на GT MAX Дизел и А100 цели 20 стотинки. Тя важи за петък, събота и неделя, но пък не се комбинира с държавната, защото последната е валидна само за най-ниския клас горива.

Има ли повишен интерес след отстъпката от 25 ст.?

Най на сметка от нововъведената държавна политика излизат шофьорите на газ. При пропан-бутана и метана временно падна акцизът, а ДДС беше свалено от 20% на 9%. Така автогазът на някои бензиностанции падна и малко под левче. Метанът обаче продължава да държи цени и в момента на редовна цена се продава средно за 3.66 лева. Най-ниската цена е 3.42 лева, като след отстъпката пада на 3.17 лева.

А най-прецакани се оказаха собствениците на т.нар. баничарки. Те нямат право да получават държавната отстъпка, тъй като по талон се водят категория N1. Преди години да регистрираш МПС така беше много модерно, защото се пестеше от данък кола. Така луксозни джипове, кросоувъри и скъпи автомобили се пишеха със сертификат за N1, за да платят налог като за баничарка, вместо стандартния от 800-1000 лева. Порочната практика беше прекъсната през 2019 година, обаче покрай това изгоряха и много нетолкова заможни хора, които наистина ползват пикапи.

Намалението може да приключи и преди декември

Държавната отстъпка за горивата е разписана със срок от шест месеца, тоест до декември. От друга страна обаче, бюджетът на мярката е 150 милиона лева и е много възможно тези пари да се изчерпат много преди нова година. Такова е мнението на Живодар Терзиев, председател на Българската петролна и газова асоциация /БПГА/. Всичко зависи от това какви продажби ще направят бензиностанциите и дали потреблението на горива ще остане на същото ниво и през следващите месеци. За летния сезон е ясно, че то е завишено заради ваканционните пътувания, но пък през септември, октомври, ноември вече би трябвало да падне. Крайният срок на държавната промоция при горивата ще стане ясен след доста време. Най-малкото след като се обработят от НАП данните за периода юли-август, които ще дойдат от бензиностанциите в страната. Припомняме, че дружествата продават евтино гориво, а следващия месец НАП им превежда сумата от отстъпката.

И лизинговите автомобили пестят пари

Не всички коли на лизинг могат да се възползват от държавната отстъпка при горивата, стана ясно още в първите дни на кампанията. Ако в малкия талон като ползвател на возилото е посочено физическо лице, въпреки че собственик е лизинговата компания, отбив от минус 25 стотинки има. Не се прилага отстъпка, когато автомобилът е на лизинг, но като кола под наем с крайно изкупуване или лизнигът е на името на фирма. Тези правила бяха разпратени до бензиностанциите допълнително, така че объркване имаше само в първите дни. 

Цените се намаляват с четвърт лев обаче само за горивата от най-нисък клас. Тези с добавки не я ползват.

 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
7100 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини