Нинова: Ще губим по 1 млрд. лв. годишно от свитото производство на тютюн

  • 25 юни 2012 21:27

  • 736
  • 3
Нинова: Ще губим по 1 млрд. лв. годишно от свитото производство на тютюн
©

"Новоприетият Закон за тютюна е поредната стъпка на ГЕРБ и правителството за ликвидиране на този отрасъл у нас.

Държавата ни ще губи по 1 милиард лева годишно от свитото производство на тютюн. Без поминък остават над 100 000 българи за сметка на големите фирми", коментира депутатът и областен лидер на БСП в Благоевградско Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за, цитирана от Дарик радио.

"От деня на влизането на този закон, финансовото подпомагане в сектора ще се извършва по правилата на Европейското законодателство и с национални доплащания, но ако Министерски съвет реши да включи сумите в държавния бюджет. Фонд "Тютюн" се закрива. Неговите активи, пасиви, права и задължения, се прехвърлят към Министерство на земеделието и храните, респективно към ДФ "Земеделие", обясни червеният депутат Нинова.

"Занапред тютюнопроизводителите трябва да са вписани като земеделски производители, то е под надзора на ресорния министър. До този момент те се регистрираха като производители по Закона за тютюна и тютюневите изделия. Отпада възможността окачествяването на реколтата да става по ред, определен в договора от купувача и производителя. Остава старият текст, съгласно който, фирмите - изкупвачи трябва да платят продукцията в 30-дневен срок. Отпада и досегашната уредба, при която всяка година МС до 31 януари определяше минимални изкупни цени на тютюна по тип, произход и класа", информира Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за.

Последвайте канала на

Десислава Станева
736 3

Коментари 3

Добави коментар
ив-рз

2012.06.28 | 11:22

3
С какво производителите на тютюн са по различни от производителите на други земеделски продукти , че да бъдат специално обгрижвани от държавата.
sdfsdf

2012.06.27 | 20:33

2
ми правилно турците да се научат да гледат картофи стига с този тютюн няма пазарр да пробват и с маслини вижте какво правят гръцките селяни с маслини
Гочев

2012.06.27 | 20:33

1
Има и нещо друго по-изкривено. До 1989 година -България е изнасяла над 80 000 тона тютюневи изделия за Русия-сега пазара е ограничен за нас- а Турция и Гърция изнасят тютюн за Русия 5 пъти повече от нашият износ в миналото.........

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини