Отпада държавното регулиране на производството и търговията с тютюн

  • 19 юни 2012 16:03

  • 1501
  • 0
Отпада държавното регулиране на производството и търговията с тютюн
© Булфото

Отпада държавното регулиране на производството, изкупуването и търговията с тютюн. Това стана с окончателното приемане на второ четене на промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия, внесени от Министерския съвет. С изменението беше закрит и Фонд "Тютюн".

От деня на влизането в сила на тези законови промени се прекратяват правомощията на управителния съвет, на изпълнителния директор и на Експертния съвет за развитието на тютюнопроизводството. Отменени бяха разпоредбите, свързани със сроковете за изкупуване, договориране и изплащане на суров тютюн, с разпределението на квоти за производство, регулацията на изкупните цени, премирането на тютюнопроизводителите, безвъзмездното предоставяне на семена, както и задълженията на общините, свързани с тези дейности.

Предвидено е тютюнопроизводителите да бъдат регистрирани като земеделски производители и да бъдат подпомагани по общия ред на Закона за подпомагане на земеделските производители и европейското законодателство в областта на Общата организация на селскостопанските пазари.

В закона беше записано, че производството на тютюневи семена се извършва от физически и юридически лица, регистрирани в публичен национален регистър, който се води и съхранява от Министерството на земеделието и храните. Контролът за качеството, чистотата и произхода на тютюневите семена се гарантира от Министерство на земеделието и храните.

Въвежда се забрана продажбата и предлагането на тютюневи изделия да става чрез използване на услугите на информационното общество. Освен това се забранява производството и продажбата на заготовки за цигари с филтър.

Независимо от финансовата криза и всички трудности, които изпитва правителството, към днешна дата то е изплатило на тютюнопроизводителите 329 млн. лв., каза заместник-министърът на земеделието и горите Цветан Димитров. Той допълни, че за времето на това управление страната има над 18 държавни помощи, нотифицирани пред ЕК, докато към средата на 2009 г. е имало една единствена държавна помощ.

Последвайте канала на

БТА
1501 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини