До 8% намаление на загубите от аварии прогнозира ВиК дружеството в Кърджали след ремонта на магистралния водопровод

  • 27 май 2022 14:49

  • 1103
  • 0
До 8% намаление на загубите от аварии прогнозира ВиК дружеството в Кърджали след ремонта на магистралния водопровод
© Булфото архив
Слушай новината Слушай новината

Намаляване на загубите от аварии по магистралния водопровод на Кърджали с до 8 процента с частичната му подмяна предвижда ВиК дружеството в областния град. Това обяви на пресконференция изпълнителният директор инж. Славчо Славков, отчитайки дейностите по проект за доизграждане и реконструкция на водоснабдителната система и канализационна мрежа на дружеството. 

Инж. Славков уточни, че към момента загубите на питейна вода от магистралния водопровод (водоснабдителна система „Боровица“) са близо 50 процента. Проектът предвижда подмяната на близо 17 км стоманени 60-годишни тръби с нови в участък от село Ненково до Пречиствателната станция за питейни води в село Енчец, както и реконструкция и модернизация на самата пречиствателна станция. Към днешна дата строително-монтажните дейности по участъка са завършени на 80 процента, предаде БТА. 

В павликенското с. Лесичери излизат на протест заради безводието

Проектът включва общо шест обекта по компонента „Водоснабдяване“, сред които и подмяна на главните водопроводи от пречиствателната станция в село Енчец до два резервоара за питейна вода, както и изграждане на още една камера на единия от резервоарите, така че при спиране на водоподаването, населението да бъде обезпечено с вода за 24 часа. „Работи се и по вътрешната градска мрежа в Кърджали и в Момчилград, като в Момчилград дейностите са приключили и се чака приемателна комисия“, обясни инж. Славков. Той уточни, че в Кърджали една от предвидените улици е бул. “Беломорски“ – основна пътна артерия, по която преминава трафикът към и от ГКПП “Маказа“. По тази причина изкопни дейности по нея ще се извършват през септември, когато се очаква да се намали трафикът. Булевардът няма да бъде изцяло затварян. Ще се работи само в едното платно, което ще позволява преминаването по него.

По отношение на канализационната мрежа и отвеждането на отпадните води, проектът предвижда работа по четири обекта. Ще бъдат реконструирани 1832 метра съществуваща мрежа и новоизградени 15 401 метра канализация в кварталите „Гледка“, „Горна Гледка“ и „Прилепци“, както и в село Резбарци.

Проектът, финансиран по ОП „Околна среда 2014–2020 г.“, е на обща стойност близо 68 милиона лева, като около седем милиона трябва да бъдат осигурени от ВиК дружеството. Всички дейности по проекта е заложено да приключат до края на 2023 година.

Мая Йорданова
1103 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини