КЕВР с ключова стъпка за газовата връзка с Гърция

  • 26 май 2022 11:04

  • 3289
  • 2
КЕВР с ключова стъпка за газовата връзка с Гърция
© Novini.bg/ Canva

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) прие проект на решение за сертифициране на "Ай Си Джи Би" АД като независим преносен оператор на преносна система за природен газ - междусистемна газова връзка Гърция - България (IGB). Проектът е приет съвместно с Регулаторния орган за енергия на Гърция (RAE), съобщава КЕВР. 

Решението на КЕВР и RAE осигурява от регулаторна гледна точка възможността за въвеждане в търговска експлоатация на интерконектора "Гърция-България" (IGB) след 1 юли 2022 г.

Започва строителството на терминала за втечнен природен газ край Александруполис

Газовата връзка е от стратегическо значение, тъй като ще позволи свързване на газопреносните системи на България и Гърция и ще осигури диверсификация на източниците и маршрутите на газовите доставки за нашата страна и за Югоизточна Европа. Чрез интерконектора IGB през втората половина на 2022 г. България ще може да получава в пълен обем договорените 1 млрд. куб. м. природен газ по договора с Азербайджан. Това ще има ключово значение за сигурността на доставките на синьо гориво и за формиране на благоприятни цени за потребителите в България, посочват от КЕВР. 

Проектният капацитет на българо-гръцкия газов интерконектор позволява пренос на 3 млрд. куб. м природен газ. Това дава допълнителни възможности България и страните от региона да получат количества от Южния газов коридор и от пазара на втечнен газ посредством строящия се терминал при гр. Александруполис. Новата газова връзка открива още един маршрут за транспортиране на втечнен LNG газ от САЩ, Алжир, Катар, Египет, Нигерия и други страни. В по-дългосрочна перспектива по интерконектора IGB ще може да бъде транспортиран природен газ от Израел и Кипър, както и допълнителни обеми от Азербайджан и други страни. 

Проектът на съвместно решение ще бъде изпратен на Европейската комисия за становище за съответствие с Европейското законодателство преди двата регулаторни органа да приемат окончателното решение за сертифициране, допълват от регулатора.

Радина Лазарова
3289 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Елена

2022.05.26 | 15:38

1
Истина ли е ?
Pako

2022.05.27 | 07:35

2
Ne

Добави коментар

Водещи новини