Шефът на АПИ: Изплатени са близо 55% от половината от дължимите суми към пътностроителните фирми

  • 19 май 2022 17:21

  • 588
  • 0
Шефът на АПИ: Изплатени са близо 55% от половината от дължимите суми към пътностроителните фирми
© bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

Към вчерашния ден са били са изплатени близо 55 процента от половината от дължимите от държавата суми към пътностроителните фирми, които са в размер на над 650 млн. лева. Това съобщи председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Тодор Василев по време на неговото изслушване в парламентарната комисия по туризъм.

На 10 май министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов съобщи по време на парламентарния блиц контрол, че малко над 20 процента или 110,4 млн. лева са изплатени към тази дата, като напомни, че парите са от бюджета на министерството. Тогава той уточни, че има сериозно забързване на процеса.

Държавата дължи 34 милиона лева с ДДС за извършени строителни дайности при строежа на АМ "Хемус"

Целта е максимално бързо да разплатим парите към фирмите, от които искаме веднага да почнат работа по текущите ремонти, а освен това достатъчно дълго време са чакали момента, в който ще получат част от парите, коментира Василев.

За да се избегне проблемната ситуация с основните и текущите ремонти занапред, от пътната агенция са получили подробно разяснение от Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) коя част от ремонта представлява текущ и коя основен. На тази база всяко областно пътно управление, което пуска задание за работа към Агенцията, прикрепя към него и декларация, в която, по думите на Василев, се вижда, че всяка цифра и работа в това задание е съобразена с тълкуванието на ДНСК.

Василев допълни, че сега стриктно са подбрани пътищата, които могат да бъдат ремонтирани на базата на това пояснение от ДНСК и работите, които могат да се извършат под формата на текущ ремонт. Всеки момент ще бъдат пуснати над 85 обществени поръчки за избор на изпълнител на проектиране, като става дума за пътища, които вече са в такова състояние, че по линия на текущия ремонт в момента могат само да бъдат запазени до извършването на основния, допълни той.

Василев съобщи, че е започнало възлагането на текущите ремонти и от една седмица вече усилено се работи. Той изтъкна, че ремонтите по пътищата ще окажат някакво влияние на придвижването до морето през лятото, но се работи за създаването на временна организация на движението. Василев каза, че се предвижда текущите ремонтите по  магистралите да стават от понеделник до средата на деня в петък, за да се избегне най-натоварената част на трафика през почивните дни, а хората ще бъдат предварително информирани от страницата на пътната агенция къде ще са ремонтите.

АПИ санкционира строителя на АМ "Европа" в участъка от ГКПП "Калотина" до Драгоман

Във връзка с изпълнението на проекта за обхода на Бургас, сега се разработва нова временна организация на движението поради летния сезон, като другата седмица предложението ще се разгледа и целта е то да се въведе максимално рано. По проекта за ремонта на пътя Бургас - Царево той съобщи, че се очаква да бъде обявена процедурата за избор на изпълнител и изрази надежда в края на летния сезон да стартира ремонтът на пътя.

Ще се работи и по пътищата към зимните курорти. За пътя към Банско, в участъка от Смитли до Разлог, вече е пуснато задание, за да се направи проект и да може да се възложи за него текущ ремонт, който се планира до есента да бъде завършен. За пътя до другия зимен курорт - Боровец, има проект, но той се нуждае актуализация, защото е правен отдавна, след което ще се избере изпълнител за основен ремонт. Дотогава пътят ще се поддържа, за да може да издържи през зимния сезон до започването от избрания изпълнител на основния ремонт през пролетта. 

Мая Йорданова
588 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини