Какви са очакванията за цените на горивата?

  • 19 май 2022 07:41

  • 6041
  • 3
Какви са очакванията за цените на горивата?
© Getty Images

България е сред страните с най-ниски цени на бензина и дизела. В последните години има доста по-ниски цени при нас преди и след данъци. Това се дължи на факта, че на българския пазар има лидер, който държи около 2/3 от пазара на едро. Това заяви Мартин Владимиров в студиото на БНТ.

Може да има намаление от основния доставчик на горива в България според него. По думите му превозвачите трябва да протестират пред рафинерията в Бургас.

Той обясни, че не търсенето и предлагането на местна почва рефлектира на цената на горивата, а причината за високите цени са свързани с международни фактори.

“Въпрос за един милион долара е дали ще продължи ръстът в цените. Ембаргото върху руския нефт вече е калкулирано. Нека да не внасяме паника - ще има повишение на цената на нефта, но този ефект няма да е този, който очаквахме по-рано. България и ЕС нямат проблем да заменят руския нефт с други доставчици”, каза експертът.

Правителството започва поредица от срещи с бизнеса

Владимиров коментира антикризисната мярка за отстъпка от 25 стотинки при зареждане на гориво: “Много по-разумно е да се таргетират най-уязвимите групи - тези, които страдат от енергийна бедност. Това важи за около 1/3 от българското население. Неразумно е обаче да се дава такава отстъпка за цялото население. Това дава стимули на средната класа и по-богатите да разхищават”. Той определи мярката като популистка.

Теодора Александрова
6041 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Kiro Holesterola

2022.05.19 | 07:47

1
Taka i az ste karav kola evtino.
Гост

2022.05.19 | 07:50

2
В България няма лидер, а монополист, създаден от мутри и шестаци, които грабят поголовно. Няма кой да ги спре, защото си назначават който и където си искат. Национализация му е майката, горива и енергия теябва да са държавни, иначе схемата няма да спре

2022.05.19 | 09:27

3
Изрод.Какви заплати взимат в чужбина беее???Ти какво мислиш че всички в България получават като вашите депутатски и министерски заплати???А знаеш ли какви облекчения имат в чужбина след ковида???Бесилката ви трябва на вас

Добави коментар

Водещи новини