Назначават нова проверка във връзка с извозването на инертен материал от кариерите в Белащица

  • 18 май 2022 14:54

  • 448
  • 0
Назначават нова проверка във връзка с извозването на инертен материал от кариерите в Белащица
© МОСВ
Слушай новината Слушай новината

Нова независима проверка, която ще измери складирания материал в базите на двете фирми - бивши концесионери на кариерите в пловдивското село Белащица, ще бъде назначена още утре. Това каза заместник-министърът на енергетиката Пламен Данаилов на среща с протестиращи граждани, представители на фирмите "Европейски пътища" АД и "Холсим България", заместник областния управител Лъчезар Бакърджиев и кмета на община "Родопи" Павел Михайлов.

Срещата се проведе в сградата на Областната администрация на Пловдив.

По думите на Данаилов проверките до момента не са констатирали разлика между декларираното тегло, наличните количества и платените такси. Към момента в министерството не са установени нарушения по договорите, допълни заместник-министърът. Новите проверки са в отговор на опасенията на представителите на протестиращата страна, че действията по извозването на инертен материал на двете фирми са незаконни.

РИОСВ – Пловдив затваря производствена база до кариерите над село Белащица

Има инертен материал, който е добит по време на концесионните договори, и по закон той е собственост на концесионерите и те трябва да си го вземат, каза заместник областният управител. Според него трябва да се изясни законосъобразни ли са действията на фирмите и, ако е така, да бъде направен график за извозването, удобен за жителите на Белащица.

За да бъде разрешен казусът, искаме министърът на енергетиката да отговори на въпросите, които му зададохме преди месец, заяви кметът на община "Родопи" Павел Михайлов. По думите му питанията са свързани със становището на Министерството на енергетиката за законността на добития материал и правото да се извозва вече складираният материал, след изтичането на концесионните договори. Какво е количеството материал и платени ли са държавните такси за него, попита отново Михайлов.

От двете фирми се съгласиха с исканията на протестиращите, като заявиха, че нови проверки не представляват проблем. Бившите концесионери обявиха, че докато текат нови проверки, те ще продължат да извозват законно принадлежащия им материал. От "Холсим България" обясниха, че забраната, която са получили за изнасянето на складирания материал, вече не важи, защото на концесионера е било наложено принудително спиране и след като съдът е решил, че няма установени нарушения.

От вчера жители на село Белащица протестират срещу дейности на кариерите край селото. От инициативния комитет "Стоп на кариерите в Белащица" се обявиха против извозването на инертни материали и по-рано днес за кратко блокираха пътя, по който минават товарните камиони.

Мая Йорданова
448 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини