Министерството на финансите подготвя международна емисия дълг

  • 10 май 2022 15:56

  • 1268
  • 2
Министерството на финансите подготвя международна емисия дълг
© Novini.bg
Слушай новината Слушай новината

Министерството на финансите подготвя международна емисия дълг, която ще е вероятно с два транша. Вече са пуснати офертите на банките, каза вицепремиерът и министър на финансите Асен ВасилевАсен ВасилевАсен Василев е министър на икономиката, енергетиката и туризма от 12 март до 29 май 2013 г. С указ на по време на блиц контрол в Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание.

Дотогава МФ няма намерение да излиза на вътрешния дългов пазар. Вътрешният финансов пазар има ресурс да поеме повече дълг, но банките пазят парите си, за да излязат на външен пазар, защото там могат да получат по-голяма доходност, допълни Василев. Рисковете пред дълговия пазар са свързани с войната в Украйна, защото от месец и половина никой не прави емисии дълг с изключение на Хърватия, каза министърът.

Готвят ли се промени в устройствените правилници на Министерството на финансите и на Министерството на правосъдието, за да може международният арбитраж да се прехвърли към правосъдието, попита Любомир Каримански, председател на бюджетната комисия. Той посочи, че досега арбитражът се е справял добре с  работата си.

Има загубени доста дела от страна на арбитража, каза финансовият министър. По думите му, като се изчислят адвокатските хонорари и резултатът от работата на арбитража, държавата е на загуба от 50 милиона лева годишно. Асен ВасилевАсен ВасилевАсен Василев е министър на икономиката, енергетиката и туризма от 12 март до 29 май 2013 г. С указ на даде пример с делото с "Атомстройекспорт" (за реакторите в проекта АЕЦ "Белене"), с което България е загубила един милиард лева. 

Несвойствено е Министерството на финансите да се занимава с арбитража, то може да подпомогне технически делата, но правната страна е хубаво да се води от специалисти. Както не искаме правистите да водят счетоводството, така и не искаме финансисти да водят делата, каза финансовият министър. Засега няма предприети стъпки за преместване на арбитража, но от гледна точка на МФ преместването е целесъобразно. Такава точка е залегнала и в коалиционното споразумение, каза Асен ВасилевАсен ВасилевАсен Василев е министър на икономиката, енергетиката и туризма от 12 март до 29 май 2013 г. С указ на.

Асен Василев: До няколко дни ще има антикризисна програма с помощи за хората и бизнеса

С актуализацията на бюджета в средата на годината целта ни е да не променяме основните параметри на бюджета, каза министърът, запитан от народния представител Владислав Панев дали ще има подобна промяна.

Калина Христова
1268 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Г

2022.05.10 | 17:39

1
Тъпите още ще крадът
Г

2022.05.10 | 17:39

2
Тъпите още ще крадът

Добави коментар

Водещи новини