Бойко Борисов: България е готова за Еврозоната

  • 20 юни 2012 11:51

  • 1193
  • 4
Бойко Борисов: България е готова за Еврозоната
© булфото

България изпълнява всички числови критерии за членство в Еврозоната, каза министър-председателят Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г в началото на днешното редовно заседание на правителството, цитирайки доклад на Европейската централна банка (ЕЦБ).

По думите му обаче на този етап страната ни няма да влиза там. "Тъй като много страхове в българите искаха да насадят, но няма да влизаме в Еврозоната, защото не ни се помага сега на другите, първо ние да си оправим нашите доходи", коментира Борисов. Той отбеляза, че тези данни са "поздрав към Сергей Станишев". Още една мечта на Станишев - влизането в Еврозоната, нашето правителство я изпълни, добави премиерът.

ЕЦБ публикува дългосрочния лихвен процент за оценка степента на сближаване на страната ни, като стойността му за месец май е 5,1 процента, без изменение спрямо предходния отчетен доклад. Показателят е под референтната стойност от 5, 8 на сто и е по-нисък от този на 12 държави членки, от които 7 са в Еврозоната. Данните потвърждават и публикувания в края на май Доклад за конвергенцията, в който този показател е бил средно 5,3 процента за периода април 2011 - март 2012 година. Така страната ни е една от трите в ЕС, заедно с Дания и Швеция, които изпълняват критериите от Маастрихт за членство в Еврозоната, каза премиерът. Той припомни, че преди няколко дни България и Германия са изведени от процедурата за свръхдефицит . Сега сме в една компания с Дания и Швеция, добави той. Ако бяхме оставили Станишев и тройната коалиция, сега щяхме да сме с гърците и по-лошо, коментира Борисов.

Данните от доклада показват, че годишната инфлация към март 2012 г. в България е била 2,7 на сто, което е под референтната стойност от 3,1 на страните членки на ЕС, бюджетният ни дефицит е 2,1 от БВП, при референтна стойност от 3 процента. По този показател България се нарежда на второ място в ЕС след Естония.
 

Последвайте канала на

БТА
1193 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
tnn

2012.06.22 | 09:54

4
Написаното по-горе вече не е актуално. След заседанието на министерския съвет на което ББ изпадайки в еуфория /безпричинно веселие/ се смя като мастия, че обединеното кралство е след нас по отношение готовнстта си за влизане в еврзоната, ЕЦБ е изпратила официално опровержение на изнесените от г-н Дянков данни и ги класифицира като неверни и некоректни. Поредния гаф на финансовия ни министър ни направи за смях в цяла европа, а самодволните физиономий и фукльовщината на нашите министри во главе с пожарникаря бяха отвратителни. Хайде сега смейте се господа министри.
ЧЕСТИТО

2012.06.22 | 09:39

2
БГ МАФИЯАТА ПОЧТИ Е ИЗПРАЛА ПРИДОБИТИТЕ МИЛЯАРДИ И СЕГА НАПЪВА ДА ВЛЕЗНЕМ В ЕВРОЗОНАТА... ТАКА ЩЕ ГИ ОБЪРНЕ ПО СЛУЖЕБЕН ПЪТ У ЕВРО, А ЗАДЪЛЖИТЕЛНАТА ИНФЛАЦИЯ ОТ ТОВА ЩЕ ДООБЕРЕ БЕДНИЯ БЪЛГАРИН......
анонимен

2012.06.22 | 09:40

3
Бедният българин има къща на 2 етажа или апартамент с вила на село, има по 2,3 коли които нямат парко место пред блока и ползва по 2,3 мобилни телефона.почти всеки си е сменил дограмата на жилището и тези дето имат пари все лаят че нямат.Българина затова е беден защото робува на вещи, а на запада живеят под наем.Който е излизал извън граница мн.добре знае.Лошото е че нямаме работа и цветните съграждани трее да ги издържаме по препоръка на ЕС.

2012.06.22 | 01:46

1
защо но британците дават кредити с 3%лихва а на България с 12% след като са толкова зле както се изрази ББ или за бунаклъка почивен ден няма лошото е че много хора му вярват

Добави коментар

Водещи новини