Нинова, синдикати и работодатели искат повече пряка помощ в Плана за възстановяване

  • 11 февруари 2022 19:02

  • 947
  • 11
Нинова, синдикати и работодатели искат повече пряка помощ в Плана за възстановяване
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Общата ни позиция е да настояваме да се увеличат в процент и като средства парите, които да се отпускат на българската икономика и индустрия под формата на пряка помощ, и да се намалят тези, които са предвидени като финансови инструменти. Това обяви на брифинг вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за след среща с работодателските организации и синдикатите във връзка с Плана за възстановяване и устойчивост.

,,Има достатъчно възможности, и досега, за използване на финансови инструменти, които не са оползотворени от българската икономика. Тези възможности остават и занапред и ние смятаме, че добавяне на нови такива няма да помогне реално на производството и на икономиката'', допълни Нинова.

Започва общественото обсъждане на Плана за възстановяване

Тя допълни, че в бъдещи разговори с коалиционните партньори ще се настоява за увеличаване на процента за пряка помощ към българската икономика и индустрия.

В момента разпределението между грантовете и финансовите инструменти е петдесет на петдесет процента, а се настоява разпределението да е две към едно, поясни Нинова.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев каза, че на пазара в момента има кредитен ресурс и ресурс за дялови инвестиции - публичен и частен, български и международен, над 4,5 млрд. лева.

ГЕРБ обвиниха Кирил Петков в лъжа заради Плана за възстановяване

,,В същото време вече трета година няма нито лев за пряка подкрепа за иновации и инвестиции'', допълни Велев.

Той посочи, че заради насложилите се кризи българските компании са с допълнително влошена ликвидност и кредитоспособност. Той цитира данни на БНБ, според които за седем години - от 2014 до 2021 година, кредитите на предприятията са се увеличили с 3 процента, докато общият кредит - потребителскo и жилищно кредитиране, са нараснали с над 30%.

Имаме възможност да увеличим значително ръста на икономиката чрез по-сериозно инвестиране на широк фронт и във връзка с пренареждането и скъсяването на веригите на доставки, допълни Велев и изтъкна, че за тази цел е необходима пряка и бърза подкрепа на инвестициите.

Финансист: Планът ни за възстановяване е като мистичния човек Йети

За ускоряването на този процес от бизнеса са предложили на днешната среща с вицепремиера процедурите по пряка подкрепа за инвестиции и иновациите в предприятията да започват незабавно, независимо от това, че Планът за възстановяване и устойчивост още не е одобрен, защото разходите по него са допустими от 1 януари миналата година.

,,Получихме по тази тема съгласие и съвпадение на мненията'', допълни Велев.

Последвайте канала на

Владимир Василев
947 11

Свързани новини

Коментари 11

Добави коментар
Абе

2022.02.11 | 21:28

11
ТЪпа, кРаДлИвА и червена крушовска кобила.
синдикати и работодатели,

2022.02.11 | 21:13

10
а за обикновения граждан нищо ...

2022.02.11 | 21:08

9
ТАЯ ЛЪЖЛИВА И КРАДЛИВА ЖЕНА, ДОКОГА ЩЕ Я ТЪРПИМ?
кир михалаки

2022.02.11 | 20:28

7
Нинова,след лъжливите ти обещания за пенсиите и последваща подкрепа на мафиотското преизчисляване нямаш думата! Ти подкрепи сивата икономика и съсипването на пенсионния модел!
сър

2022.02.11 | 20:30

8
Точно така! Преди изборите с Манолова съвсем друга песен пееха после си завъртяха дирниците!

2022.02.11 | 20:17

6
Днешното правителство- комунисти дойдоха на власт с ЛЪЖА и благодарение на финансовата подкрепа на мафиоти избягали от закона в държавата! Румен Радев про руски настроен избран с манипулации с машинен вот загуби комисионна от сделката Грипен...яхна протеста 2021 организиран от криминалния контингент...Кирил Петков син на окръжен на БКП изнесъл в Канадска банка през Австрия близо 160 млн долара в началото на 90те..Асен Василев фалира фирма в Великобритания....Корнелия Нинова...опитна в източването на фирми в началото на 90те ...всичко започна преди 2-3 години когато Българското правосъдие подгони Цв.Василев и Васил Божков ..закрилниците и финансови магнати, които подпомагат БСП през годините ....и започнаха с компромати и откровени ЛЪЖИ ...снимки ....вили в чужбина и се стигна до канибализъм ....сега стана ли ви ясно уважаеми кой Ви управлява в момента ....МАФИЯТА !!!!!

2022.02.11 | 19:53

5
За никого не е тайна че Нинова е турбопроста селянка и лъжкиня

2022.02.11 | 19:52

4
ВЕЧЕ И В РУСИЯ НЕ СТАВА ПО ТОЯ НАЧИН.
СТРАНДЖАТА

2022.02.11 | 19:52

3
Разбира се, ЕС затова е създаден за да налива пари в джобовете на социалистически олигарси свързани с Русия.

2022.02.11 | 19:50

2
В ПЛАНА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НЯМА ДА ИМА ПАРИ ДИРЕКТНО ЗА ФИРМИ.
Гост

2022.02.11 | 19:18

1
За да можеш да гепиш повече ли ма приваторизаторке долна комунистка тъпа свиня

Добави коментар

Водещи новини