Шефът на „Булгаргаз” потвърди, че фирмата, в която доскоро е работил, е закупила част от количествата газ

  • 08 февруари 2022 20:23

  • 5758
  • 11
Шефът на „Булгаргаз” потвърди, че  фирмата, в която доскоро е работил, е закупила част от количествата газ
© Кадър: Нова телевизия
Слушай новината Слушай новината

Новият директор на „Булгаргаз” потвърди, че  фирмата, в която доскоро е работил, е закупила част от количествата газ при сделката миналия петък. Людмил Йоцов заяви пред медиите, че не вижда проблем в извършената продажба, въпреки че е бил продаден газ от запасите в Чирен. Именно заради продажби от това хранилище правителството се усъмни в предишното ръководство на „Булгаргаз”.

„Като министър на финансите ме притеснява, че този по-евтин газ, купен на много по-ниски цени през лятото, не остава за Българския пазар”, заяви по-рано финансовият министър Асен Василев.

Около месец новото ръководство продава излишъци  на борсата, включително и количества от Чирен. Пред енергийната комисия в парламента новия изпълнителен директор обясни, че в това няма проблем.

Огромна финансова дупка заварило новото ръководство на "Булгаргаз", няма как да се разплатим за газ с руснаци и азери

Людмил Йоцов каза, че са продадени около 3%. „Газът от Чирен не е най-евтиният, азерският е”, заяви Йоцов.

Според него сделката е в полза на потребителите, тъй като иначе ще  се наложи ново вдигане на цените на газа.

„Има заявка, която е утвърдена от оператора за добив, аз не мога да я променям. Ние не сме получили писмо от нито една институция да не придобиваме газ от Чирен”, каза Йоцов.

Новият директор потвърди, че една от фирмите, с която е сключена сделка, е тази, за която той е работил доскоро. Тя обаче била купила минимални количества.

„Защо да е конфликт на интереси? Това е анонимен сегмент”, каза Йоцов.

„На мен ми се струва ненормално - да работиш до четвъртък в една фирма, в петък да станеш шеф на държавно дружество и в същия ден да продадеш газ на собствената си фирма, в която си работил”, коментира Делян Добрев от ГЕРБ.

Кои всъщност са компаниите, с които е търгувала „Булгаргаз” не стана ясно, тъй като Комисията, на която трябваше бъдат дадени такива подробности, беше закрита. Така се наложи залата да напуснат дори заместник- министърът на енергетиката и шефовете на „Булгаргаз”, които трябваше да бъдат изслушани по темата.

„Тази комисия беше пародия”, смята Добрев.

 Междувременно от Прокуратурата заявиха, че към този момент не са им предоставени достатъчно доказателства от МВР, за да повдигнат обвинения по делото срещу бившето ръководство на „Булгаргаз”.

„Към момента тези продажби са абсолютно реални. Има право „Булгаргаз” по този начин, след като извърши тази продажба на излишъка, те генерират и печалба, която в крайна сметка стига до републиканския бюджет, тъй като отива в БЕХ – собственик на „Булгаргаз”, а оттам в министерството на енергетиката”, заяви Мариян Александров, наблюдаващ прокурор по делото „Булгаргаз”.

Отговорът дойде по повод коментар от страна на премиера Кирил Петков, че прокуратура още не е повдигнала обвинения по казуса.

„Представители на изпълнителната власт, както и представители въобще, на която и да е от трите държавни власти, не следва да се намесва в тези въпроси”, заяви Чавдар Пастованов, зам.-градски прокурор.

А между споровете, дойде още една новина. От новото ръководство на „Булгаргаз” съобщиха, че сметките на компанията са почти на 0. От Компанията смятат, че въпреки това няма да се стигне до проблем с доставките на газ.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
5758 11

Свързани новини

Коментари 11

Добави коментар
ОЦЪКЛЕНИ УМЪРТФЕННИ БАНКЯНСКИ ВНУЦи копанари

2022.03.04 | 17:21

11
Банкянското Г.О.В.Е.Д.О и то там ..! пр.озз като Г.Ъ.З ама там Г.о.в.е.до.то миризлифооо кухо,турило една фуражка тип горила латино , смъкнало си гащите накафевени, клекнало зад а.н.аЛ .н.и.я разпран отвор на джуджака ХУ.ЙЛльО ПУСИН.... и се Облизва!! а прооззз ,, п р о зззз, прОООЗЗЗ, ПРооЗЗЗЗЗ ви казвам Хораааааа, про ззз като Г.. Ъ.З мици фаЙКИ осмърдени на киселио зиелие, у мрели вътре та и МОООРРР!!!!
Просто Киро цирка

2022.02.09 | 06:19

10
Хайде палячо измитай се ти и цялата сган педяли, любовници, кумци крадци мръсни!
ТЪРПИ НАРОДЕ

2022.02.08 | 20:55

2
КАТО НЕ ЗНАЕШ ЗА КОГО ДА ГЛАСУВАШ! НАСЛАЖДАВАЙ СЕ НА ПРОМЯНАТА ДОКАТО ТЕ ОГРАБВАТ! ЗАСЛУЖАВАШ ГО!
Народа

2022.02.09 | 05:49

9
за сефте получавам държавни пари, след много опити. напълно анонимно и без да ми искат да им "връщам", както искаха тиквите.
За това умират от

2022.02.08 | 22:00

5
страх от Цацаров и Гешев.
Гошо От ГЕРБ

2022.02.08 | 21:32

3
Да ви е честита промяната,доло горе на времето на Орешарски ми докарва,трябва само сега една банка да фалират и ей ти близнаци
Цветан Василев

2022.02.09 | 05:46

8
Банката ми я фалираха не Орешарски, а Местан, Плювната и Тиквата.
Коя банка ще откраднат

2022.02.08 | 21:59

4
също е ясно.
Анонимен

2022.02.08 | 22:02

6
Царя ни оправи за 700 дни, а Киро за 70.

2022.02.09 | 05:45

7
анонимният е по-гнусен от педераса.

2022.02.08 | 20:50

1
ВЕДНАГА ОСТАВКА НА ВСИЧКИ ОТ ПП

Добави коментар

Водещи новини