Паркирането на леки автомобили в синята зона в Добрич поскъпва до 1,20 лева за час

  • 23 януари 2022 15:19

  • 598
  • 2
Паркирането на леки автомобили в синята зона в Добрич поскъпва до 1,20 лева за час
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Платеното паркиране на леки автомобили в т.нар. синя зона в Добрич ще поскъпне от един лев на 1,20 лева за час, а на лекотоварните до 2,5 тона, както и на микробусите - от два на 2,40 лева за час. Това предвиждат промени в общинската наредба за организацията и безопасността на движението, които са предложени за обществено обсъждане, предаде БТА.

Таксата за престой на превозно средство на наказателен паркинг също се увеличава - от лев на 1,20 лева за час. Цената на служебния абонамент за платено паркиране за месец нараства от 60 на 90 лева.

Работното време на синята зона обаче се намалява и ще действа между 8.00 и 17.00 часа, а не до 18.00 часа, както досега, според предвижданите промени в наредбата. Въвежда се и нова система за централизирано управление на синята зона като заплащането ще става чрез електронен талон, който ще може да бъде закупен в обекти, определени със заповед на кмета на общината, или чрез мобилно приложение. Така служителите в синята зона занапред ще имат само контролни функции и няма да издават касови бонове. За шофьорите се запазва възможността да заплащат таксата чрез есемес.

Утвърдената организация на движение на моторните превозни средства в Добрич трябва да се спазва, а регистрираните нови автомобили непрекъснато се увеличават, нараства и трафикът, както и случаите на неправилно паркиране, пояснява кметът Йордан Йорданов мотивите за промените.

В доклад до Общинския съвет, който ще бъде разгледан през февруари, кметът отбелязва и че таксите в синята зона не са променяни от нейното въвеждане през 2011 година.

От 1 декември в София се разширява "синята" зона за паркиране

Валери Зайцев
598 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Гост

2022.01.23 | 19:04

1
Защо поскъпва заради тока или заради газта ?
щото българите

2022.01.23 | 21:03

2
си мълчим за всичко и ни стрижат яко

Добави коментар

Водещи новини