МС въвежда нов модел на работа при случаи на бедствия и наводнения, ограничават и правата на КЕВР да актуализира цените на тока, газа и водите

  • 15 декември 2021 14:00

  • 9697
  • 17
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Днес проведохме среща с трима областни управители и обсъдихме всички мерки, които трябва да се вземат.

Това заяви началникът на кабинета на Кирил Петков" Лена БориславоваЛена БориславоваЛена Бориславова е родена на 8 октомври 1989 г. Завършила е право в Софийски университет и след срещата на министър-председателя с областните управители на засегнатите от наводненията Смолянска, Благоевградска и Кърджалийска област. 

И в Симитли обявиха бедствено положение заради проливните дъждове

"Решенията, които бяха взети, е че за първи път вместо да се плаща и после да се действа, ще въведем нов модел на работа. В спешен порядък областните управители, заедно с всички компетентни и ресорни министерства, трябва да представят до края на деня доклади за това какви са необходимите ремонтни и възстановителни дейности, които трябва да бъдат извършени. Тези доклади трябва да съдържат подробни разчети за единични цени и количествено-стойностни сметки, за да може още до края на седмиците експерти да извършат огледи и да установят какъв е точният размер на щетите и след това незабавно да бъдат отпуснати необходимите средства, за да се извърши ремонт на всички засеганти инфраструктурни и други обекти. Също така се реши до края на деня да бъде обследвана възможността за изграждане на мостове, където те са били срутени заради придошлите води. На следващо място бяха възложени като приоритети обследване на възможността за търсене на отговорност на лицата, които са рехабилитирали инфраструктурата в предишните две години и въпреки ремонтите се е стигнало до настоящите инциденти", разкри тя.  

Скандал в НС заради временна комисия, депутатите наложиха мораториум върху поскъпването на тока и парното

"Днес в Министерски съвет беше обсъдена и ситуацията с енергийната криза. Днес, по предложение на всички коалиционни пратньори, в парламента бе сформирана временна комисия, която да се занимае с този проблем. Задачата на тази комисия е да обследва какви са възможните варианти да се противодейства на покачването на цените на тока, водата и газа за крайните потребители. Двата варианта, които комисията трябва да обсъди, са или да има временно ограничение на възможността КЕВР да актуализира цените от 1 януари 2022 година, или предприемане на законодателни промени в Закона за енергетиката, за да имаме по-добър контрол и прозрачност върху ценовата криза. Днес в зала се прие и мораториум по предложение на политическа партия ГЕРБ. Така се получи едно смислово противоречие и комисията ще има задача също така да преразгледа и да изготви доклад дали това решение за мораториум да не бъде прегласувано, защото текстът е неясен и не беше обсъден на експертно ниво. Ние от новата коалиция заставаме зад идеята, че не трябва така некомптентно да бъдат налагани мерки, които да доведат до по-голям хаос", каза още Бориславова.  

Кирил Петков към КЕВР: Защо предложенията за поскъпване на тока и газа идват точно в първия ден на новия кабинет?

"Срокът, който беше обсъден КЕВР да не може да актуализира цените, бе за три месеца. Това ще даде оперативна възможност всички заинтересовани страни да организират експертни дебати, за да се вземат най-добрите решения за справяне с енергийната криза. Относно наложеният мораториум и какви ще са финансовите последствия от него, не сме имали възможност да го нанализираме, защото това се случи буквално преди секунди. Попитайте представителите на ГЕРБ за финансовите параметри, защото те предложиха този мораториум и се предполага, че са направили поне някаква първоначална финансова рамка", отговори на журналистически въпроси началникът на кабинета "Петков". 

Financial Times с коментар за Кирил Петков и позицията му за РС Македония

"Това, което премиерът Петков сподели пред Financial Times, е, че оставаме твърдо на досегашната позиция на България спрямо Северна Македония, но предлагаме да се подобрят преговорите, за да може да се изследват не само историческите аспекти, а да бъдат обхванати икономически, социални и всякакви други аспекти. Предложението на премиера е следващите шест месеца да бъдат използвани за създаването на експертни групи на всякакви нива, които да обсъдят всички аспекти на отношенията между двете държави, а не само историята. Искам да подчертая, че това не означава отстъпление от позицията на България спрямо Северна Македония до този момент", категорична бе Лена БориславоваЛена БориславоваЛена Бориславова е родена на 8 октомври 1989 г. Завършила е право в Софийски университет и

"Появата на г-жа Нинова днес в парламента не виждам как може да е свързана с резултата от гласуването на мораториума. Ние бяхме решили на коалиционно ниво да търсим спешни решения на проблемите с цените на тока, газа и водата. Няма как да се търси отговорност на парламентарните групи за гласуването на мораториума. Най-важното е да има експертност при решаването на проблемите в енергетиката. Създадената временна комисия ще ни даде точно това. Постигнато е коалиционно споразумение всеки един предложен за заместник-министър да бъде проверен от ДАНС и НАП. Този процес вече започна и има номинации за заместник-министри, а всеки един министър подпира най-добрите екипи", завърши Бориславова. 

Филип Епитропов
9697 17

Свързани новини

Коментари 17

Добави коментар
Новини.бг - медиен клозет

2021.12.15 | 14:11

1
Полуграмотен шизофреник измисля новините тук. Тая мутренска ку.рва пуска позиви в кутиите на софиянци с цинизми за Радев и новата власт.
Всички коментари

2021.12.15 | 16:54

17
са на Улавия от Новини.бг

2021.12.15 | 14:30

3
Шибам свинята Радев

2021.12.15 | 15:20

11
Лена е невероятна жена. Жалко, че заради разни канадци няма да мога да се уредя.

2021.12.15 | 16:25

16
Много си го закъсал бе брат.

2021.12.15 | 16:24

14
Много си го закъсал бе брат.

2021.12.15 | 15:45

13
не би се уредил независимо от кананците.. знаеш колко си зле

2021.12.15 | 16:25

15
Днес до края на деня, а денят свъши. Е ще получите пари, ама друг път.

2021.12.15 | 15:44

12
Добра стъпка напред. Стига с тези монополи

2021.12.15 | 15:17

10
Направо а ги махнат! няма какво да саботират всяко правителство, което иска да им свие кесията и народа да живее по-добре.
кирчо

2021.12.15 | 15:06

9
само така вън кевр и по 120 лв на хората
С

2021.12.15 | 15:02

8
Кой друг е тук заради тъмбнейла?
Ваньо

2021.12.15 | 14:35

5
охххх как ще ѝ го нaбyтам на тая слaдуpанка мммммм

2021.12.15 | 14:47

7
Кефиш се на мустакати с космати потки, а? А космаците в гъзо ѝ знаеш ли какви са къдрави, а? Със стафидки...
Неда

2021.12.15 | 14:43

6
Тая как си го представя, единични цени и количествено-стойностни сметки до края на деня. То да не е да щракнеш с пръсти и готово. Хабер нямат.

2021.12.15 | 14:31

4
Комунистите взеха да се наакват лекинко май

Добави коментар

Водещи новини