Сивата икономика в страната е 21%, обявиха от АИКБ

  • 29 ноември 2021 11:23

  • 659
  • 2
Сивата икономика в страната е 21%, обявиха от АИКБ
© Булфото (архив)

По последни данни сивият сектор у нас е 21,5 процента, предстои в началото на декември да се публикува новата му стойност, обогатена с индекса за неформалната заетост. Това заяви председателят на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/  Васил Велев по време на онлайн форум, посветен на борбата с недекларираната заетост.

По думите на Велев при този размер на сивата икономиката, и при 40% преразпределение на БВП през бюджета, щетата за бюджета е 10 милиарда по-малко приходи.

Изчисленията на АИКБ сочат, че два милиарда и половина повече приходи ще има в бюджета, ако само с 5% се намали сивата икономика, което е постижима. Недекларираната заетост е най-често срещаната сива практика , има обективна основа затова - у нас най-високият данък е данък труд, каза Велев и допълни, че този данък е 53,25 процента за трета категория / за да получи един работник нето 100 лева, предприятието трябва да плати 53 лева и 25 стотинки данъци и осигуровки/.

Според него с последните законодателни действия се стига до ситуация да няма връзка между осигурителния принос и пенсиите, повече от половината от пенсионерите ще получават еднакви пенсии, независимо от осигуровките.

Председателят АИКБ: Цъка една бомба, която ще избухне през януари

Методиката за превенция на недекларираната заетост е инструмент насочен към практическо прилагане на различни инструменти - нови и адаптирани за управление на човешките ресурси в предприятията по начин, който да превентира пораждането на сиви практики и недекларирана заетост.

В рамките на проекта са разработени и общо 51 мерки насочени към превенция и борба с недекларираната заетост, за всяка от които е разработено конкретно предложение за институционализиране насочено към компетентните институции и организации, информира БТА.

В дискусията участват служебният министър на труда и социалната политика Гълъб Донев, председателят на Управителния съвет на АИКБ Васил Велев, изпълнителният директор на ГИТ Румяна Михайлова и Добрин Иванов, дългосрочен експерт по проекта и Изпълнителен директор на АИКБ.

Владимир Василев
659 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
е

2021.11.29 | 12:17

2
е как я сметнаха, нали е сива. като тиквата дето знае с колко процента намаляла контрабандата. от къде знае, нали е скрита от държавата. значи минава през него и негови хора. или лъже
Platen optimist

2021.11.29 | 11:57

1
A ima li nesiva ?

Добави коментар

Водещи новини