Председателят АИКБ: Цъка една бомба, която ще избухне през януари

  • 20 ноември 2021 13:42

  • 8260
  • 0
Председателят АИКБ: Цъка една бомба, която ще избухне през януари
© Getty (архив)

"Цъка една бомба, която ще избухне през януари  - цените на парното и топлата вода. Цените, определени от КЕВР, са базирани на 48 лв. на мегаватчаса цена на газ, а сега тя е 93 лв. Ще има 70% ръст в цената на парното, ако нищо не се предприеме. Предлагаме да се компенсират топлофикациите, иначе КЕВР трябва да компенсира цените със сметките за първото тримесечие за следващата година", заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев, цитиран от Стандарт.

Той смята, че цените на енергоресурсите налагат незабавни мерки. "Днес цената на тока е 500 лв. на мегаватчаса. Много предприятия са затворени. Ако преди е плащано 30 000 лв. на месец, сега са 100 000 лв. Огромните загуби за индустрията са огромни печалби в енергетиката. Тези пари се складират в АЕЦ "Козлодуй" и другите производители на ел. енергия", обяви Велев.

По думите му компенсациите са недостатъчни. "За декември изобщо не са предвидени такива. Служебният кабинет трябва да продължи компенсациите и да ги увеличи. Искаме 3/4 от разликата между борсовата цена и прогнозата на КЕВР - 270 лв.", обясни той.

Министър Живков: От днес започва практическото прилагане на програмата за компенсиране на бизнеса заради високите цени на тока

Велев допълни, че се планират срещи с преговарящите за коалиция партии.
 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
8260 0

Свързани новини

Водещи новини