Финансирането за интерконектора с Гърция е осигурено чак през 2019 г.

  • 04 ноември 2021 18:32

  • 797
  • 0
Финансирането за интерконектора с Гърция е осигурено чак през 2019 г.
© Getty Images/Guliver

Финансирането на проекта в пълнота стана през 2019 г., когато за първи път можехме да активираме строителство. Тогава се подписаха всички ключови документи, включително договор с Европейска инвестиционна банка, договор между БЕХ и проектната компания. Това заяви в студиото на „Лице в лице“ по БТВ Теодора Георгиева - изпълнителен директор „Ай Си Джи Би“ АД, проектната компания, която строи интерконекора с Гърция.

Георгиева обясни, че интерконекторът ще влезе в експлоатация на 1 юли 2022 г.

„Проектната компания се представлява от двама изп. директори, зад нея стоят двама акционери – 50% БЕХ и 50% дружество „Посейдон“. Акционери с равни дялове в "Посейдон" са DEPA - Гърция и Edison - Италия. Енергийният министър е в ролята си на акционер заради стратегическата важност на този проект. Всяко решение в компанията се взима от борд, който се състои от осем члена, по-сериозните решения от общо събрание“, добави тя.

Интерконекторът с Гърция успешно пресече коритото на р. Марица

През 2015 г. Георгиева се присъединява към проекта и го заварва само с „някакви технически подготовки на подробен устройствен план и нищо по отношение на финансирането“.

„През 2015 г. взехме финално решение, което за първи път структурира как точно да бъде финансиран този проект. Говорим за 240 млн. евро“, поясни тя.

Константин Тодоров
797 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини