Експерт: Мерките за бизнеса ще внесат облекчение, но битовите потребители вече са засегнати

  • 22 октомври 2021 09:33

  • 931
  • 0
Експерт: Мерките за бизнеса ще внесат облекчение, но битовите потребители вече са засегнати
© Pixabay

"Мерките за компенсация на бизнеса заради високите цени на електроенергията ще внесат някакво облекчение, но основният проблем е, че са закъснели с месец и половина." Това коментира пред бТВ икономическият експерт Гроздан Караджов.

Той добави, че синдикати и бизнес от лятото говорят за актуализация в бюджета, която да предвиди евентуална енергийна криза.  

Припомняме ви, че държавата ще подпомогне повече от 600 000 небитови абонати с компенсации заради високите цени на електроенергията.

Кабинетът дава 450 млн. лева компенсации за скъпия ток

„Преди месец и половина цената на електроенергията беше два пъти и половина повече, отколкото в началото на годината за бизнеса. Защо трябваше да се чака месец и половина. Вече говорим за цена от 4 пъти и половина - стойности и на газа, и на тока“, заяви още Караджов.

По думите му може да последват съкращения на работници, а битовите потребители да бъдат потърпевши с цените на продуктите.

„Ще се наложи големите предприятия да стеснят производствата си или дори да ги спрат за известно време, или някои ще фалират, което ще наложи освобождаване на хиляди работници. Към днешна дата има няколко компании, които са нотифицирали няколкостотин работници за съкращение“, обясни експертът.

Той добави, че малките и средни фирми ще си прекалкулират повишените разходи в цените на стоки и услуги, което "ще удари всеки един българин“:

„Битовите потребители вече са засегнати – доклад на статистическия институт показа, че хранителните продукти са нараснали с 2% само за месец. Ако калкулираме и предните месеци, ще видим, че за 3 месеца напред ще натрупаме толкова инфлация, колкото досега, тя не е малка, близо 6%“, каза още Караджов.

Десислава Станева
931 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини