БСК искат помощите за бизнеса да са поне до април следващата година

  • 19 октомври 2021 09:35

  • 274
  • 1
БСК искат помощите за бизнеса да са поне до април следващата година
© Кадър БНТ

Днес излизаме на протест, за да покажем, че проблемът с цените на електроенергията е сериозен, да предупредим, че, ако не се вземат адекватни, бързи и навременни мерки, последствията само ще се задълбочават. И тази увеличена цена на електроенергията ще се прехвърли и към цените на предлаганите стоки и услуги, и към увеличаване разходите на потребителите не само за ток. Ние като работодателски организации сме се обединили около предложението да бъде 75% от сумата, която надвишава прогнозната за КЕВР от 119 лв./мВтч. Тази сума варира във всеки един от месеците. Това заяви в "Денят започва" Мария Минчева, заместник-председател на БСК.

Според нея помощите за бизнеса като краткосрочни мерки трябва да са поне до април следващата година и трябва да има парична компенсация за всички небитови абонати, които са на свободния пазар.

"Възможни са и други инструменти, с които да се повлияе на пазара, но те за съжаление изискват работещ парламент. За пореден път установяваме, че България няма законодателство, което да е адаптивно към кризи", отбеляза Мария Минчева.

По думите ѝ целта е проблемите да бъдат поставени на масата в достатъчно ранен период, за да може да се реагира адекватно.

"Ние излизаме, за да покажем, че проблемът е сериозен, а не е спекулация. Държавата е тази, която разполага с достатъчно като обем и достоверност информация има ли средства, къде се намират те и кои са законосъобразните начини тези средства да достигнат до бизнеса. Ние сме там, за да поставим въпросите", каза още Мария Минчева.

Тя подчерта, че протестът не е политически, а икономически.

Васил Велев за скока на цените на тока: Ако държавата не се намеси, животът ще спре

Десислава Станева
274 1

Коментари 1

Добави коментар
Цяла година

2021.10.19 | 09:43

1
им плащаме масрафа и още не се наядоха, свине жалки. Това ми било "бизнес"...

Добави коментар

Водещи новини