Енергийният министър разговаря с посланика на Азербайджан

  • 30 септември 2021 18:41

  • 471
  • 0
Енергийният министър разговаря с посланика на Азербайджан
© Министерство на енергетиката

Министърът на енергетиката Андрей ЖивковАндрей ЖивковАндрей Живков е роден през 1971 г. в град Ботевград. Завършва средното си образование в 1-во Единно проведе работна среща с извънредния и пълномощен посланик на Република Азербайджан у нас Н.Пр. д-р Хюсейн Хюсейнов. Двамата обсъдиха традиционно добрите отношения между страните си в различни обществени сфери и изтъкнаха значението на взаимното партньорство в енергетиката, която играе изключително важна роля за всички сектори. В срещата участва и зам.-министърът на енергетиката Мирослав Дамянов.

Убеден съм, че нашите делови контакти ще се развиват устойчиво и занапред. България има договор с Азербайджан за доставка на 1 млрд. куб. м азерски газ годишно, което е съществен фактор за диверсификацията на доставките на синьо гориво. Поради забавянето в изграждането на междусистемната газова връзка Гърция-България обаче не можем да получаваме цялото количество, подчерта министър Живков. Той увери госта си, че служебното правителство полага всички усилия да ускори изграждането на газопровода. Готови сме да разширим и активизираме сътрудничеството от общ интерес между институциите и компаниите в нашите страни, за да постигнем целите на сигурността и конкурентността в енергетиката, посочи министър Живков.

Н.Пр. д-р Хюсейн Хюсейнов информира, че при получаване на цялото договорено количество азерски газ за страната ни биха били задоволени 30-40% от потребностите й от суровината годишно. Той изрази готовност партньорството да бъде разширено и в други сектори, а също да се поднови в най-близко време работата на двустранната комисия за икономическо сътрудничество, като предложи домакинството на Баку.

В наше лице имате коректен партньор и съм убеден, че двустранният диалог ще продължи още по-успешно, обобщи министър Живков.

Живков: По-ниски цени на тока за бизнеса ще има чрез преразглеждане на доставчиците

Константин Тодоров
471 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини