Шефът на "Булгаргаз": Природният газ у нас е с до 25% по-евтин от средното за ЕС

  • 30 септември 2021 17:56

  • 932
  • 5
Шефът на "Булгаргаз": Природният газ у нас е с до 25% по-евтин от средното за ЕС
© БТВ

Очевидно Европа изпитва трудности с доставките на природен газ и това доведе до турбуленции на пазара. Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов по повод причините за високите цени на газа.

След премахването на въведените заради пандемията ограничения икономиките започнаха да се съживяват с много бързи темпове, а същевременно тази зима беше доста студена. Това наложи изпомпването на газохранилищата. Това създаде недостиг, който може да бъде компенсиран само с внос, заяви Павлов.

Възстановяването на икономиките изисква енергия и горива. Средно 40% от енергията в страните от Европейския съюз се произвежда от природен газ, а в България – средно 10%. Търсенето е много голямо, предлагането не може да покрие търсенето и така се стига до тези цени, поясни той.

България не е производител на природен газ. Ние внасяме 100% от необходимото ни количество. За България е важно ценовият микс, който постигаме, да дава възможност българският потребител да закупува газа по-евтино и да има сигурност на доставките. Ние това го постигаме - в България цената на природния газ е с 20-25% по-ниска от средната цена в Европа. България внася основно от Русия и от Азербайджан през Гърция. "Булгаргаз" не е допуснал недостиг – всички клиенти получават количествата си навреме, а виждате в Европа какво се случва. Трябва да следваме развитието на пазарите и по възможност да бъдем в по-изгодна позиция, посочи Николай Павлов.

„Булгаргаз“ предлага ново поскъпване на газа с 16%

Ситуацията с "Топлофикация София" е много тревожна. Дружеството се нуждае спешно от финансова подкрепа. Дългът им към "Булгаргаз" трябва да бъде платен в кратки срокове, каза още Павлов.

Константин Тодоров
932 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Свирчо

2021.09.30 | 19:08

5
А какви са доходите и платежоспособността на обикновения българин, като тези, например, в Германия, Австрия, Франция и т.н.?! Стига сте ни заблуждавали с тези празни приказки!

2021.09.30 | 18:51

4
Ей овчи кон стига лъга ,най скъпата газ продавате в Бг ,изроди!

2021.09.30 | 18:49

3
Заплатите ни как са, с колко пъти по 25% са по ниски? Вашата сигурно портфейлът ви не я побира.
ХХХ

2021.09.30 | 18:46

2
ЗА ДА СТЕ СИГУРНИ ЧЕ НЯКОИ ОТ ВАШИТЕ ПРА ДЕДИ НЕ Е ГРЪК ИЛИ ТУРЧИН СИ НАПРАВЕТЕ ТЕСТ ЗА ПРОИЗХОД ВЪВ НЯКОЯ ОТ ЛАБОРАТОРИИТЕ ВЪВ КОИТО СЕ ПРАВЯТ ТАКИВА ТЕСТОВЕ ЗАЩОТО ВСИЧКИ ЗНАЕМ ЧЕ БЪЛГАРКИТЕ КОГАТО СА РАЖДАЛИ ДЕЦА ОТ ГЪРЦИ И ТУРЦИ СА КРИЕЛИ ЧЕ СА ОТ ТУРЦИ И ГЪРЦИ ОТ СТРАХ ДА НЕ БЪДАТ УБИТИ И ДЕЦАТА И ТЕ САМИТЕ ТАКА СА ПРАВИЛИ ПРЕЗ СРЕДНОВЕКОВИЕТО А СА РОДЕНИ МНОГО ТАКИВА ДЕЦА

2021.09.30 | 18:37

1
А колко е по-нисък средният доход на българина от Европа? Защо ни правят на идиоти?

Добави коментар

Водещи новини