Дъждовете не са нанесли сериозни щети на българското земеделие

  • 31 май 2012 08:19

  • 621
  • 0
Дъждовете не са нанесли сериозни щети на българското земеделие
©

Земетресението не е нанесло сериозни селскостопански щети в Перник и региона. Вредите са по-скоро битови. Но имаме готовност да помогнем на хората, ако нужда. Това заяви в предаването "Гореща точка" по TV7 Мирослав НайденовМирослав Найденов Д-р Мирослав Христофоров Найденов е бивш министър на земеделието и храните в правителството на, министър на земеделието и храните.

Когато един завод е на полето, както казват земеделците, всичко може да се очаква. Не са трагични нещата. Може и за добро да е този дъжд, но все пак реколтата се брои, когато влезе в хангара, уточни министърът.

На въпрос дали обилните дъждове ще доведат до повишаване цената на хляба, Найденов отговори, че житото е борсова стока, затова сушата или дъждовете у нас не могат силно да повлияят цената му. Несериозно е да се спекулира с цената на хляба у нас, категоричен бе земеделският министър.

Относно катарските инвестиции в три проекта в приоритетните области у нас - туризъм, инфраструктура и земеделие, Найденов посочи, че през почивните дни експерти от Катар са посетили наши селскостопански производители, пчелари и птицеферми. Министърът допълни, че това е много голям шанс страната ни да се върне на най-богатия пазар. Всяко второ агне на арабския пазар е било българско. Името ни все още се е запазило и се търсят нашите продукти.

Всеки ден на катарския пазар има около 100 оферти за инвестиции, а те се спират на една. Сега се спряха на нашата и вече усилено се работи по нея.

Министърът обясни, че европейската политика по отношение на селското стопанство е сгрешена. Тя даде предимство на зърнопроизводителите. Схемата за подпомагане е за единица площ, поради което е много по-изгодно да отглеждаш зърнени култури, които се обработват с машини, а не зеленчуци, където е нужна човешка намеса. България е от страните, които искат това да се промени, ето защо правителството е въвело схема на национално доплащане, за да се подпомогнат зеленчукопроизводителите и животновъдите и то на база качество на продуктите, заяви Найденов.

Вчера е била подписал наредбата за ограничаване влагането на палмово масло в млечните продукти. Според нея хранителните стоките, които съдържат тази съставка, вече няма да влизат в категорията "млечни продукти".

Глобите за некоректните производители и търговци са променени от 1000 на 100 000 лева, като това цели да се прекратят порочните практики в много хранителни вериги, чрез които се мамят потребителите, заключи министърът.
 

Последвайте канала на

621 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини