Славчо Нейков: Държавата е длъжник на енергийно бедните

  • 28 септември 2021 09:20

  • 59970
  • 2
Славчо Нейков: Държавата е длъжник на енергийно бедните
© Pixabay

Ситуацията е абсолютно необикновена и тя не е такава само в България. Правителството прави серия от стъпки, с които се опитва да отрази адекватно положението. Това заяви пред БНР относно цената на тока Славчо Нейков, председател на Института за енергиен мениджмънт.

„В тази ситуация се прави максимално възможното“, отбеляза той.

„Безспорно това е вид компенсация. Предвид политическата ситуация, в която липсва парламент, правителството е ограничено във възможностите си. Подпомагането на бизнеса с тези 50 лева е свързано с актуализация на бюджета – нещо, което трябва да направи парламентът.“

Правителството има механизми да потърси резерви, вътрешни размествания и икономии в бюджета. В държавния бюджет има резервни буфери, които могат да бъдат използвани по конкретни пера без актуализация на бюджета, отбеляза Нейков в предаването „Преди всички“.

„В случая това, което е много важно, е бързо бизнесът да бъде подпомогнат.“

В законодателството все още липсва определение за енергийна бедност, припомни енергийният експерт. По думите му това е социален проблем, а още през октомври миналата година ЕК е поставила официално въпроса пред страната ни да дефинира това понятие, „но това също беше проспано“.

Безспорно е, че ще има повишение на цените, ако европейската и световна тенденция за повишаване на цената на енергоизточниците се запази, категоричен е Славчо Нейков. Нейков е на мнение, че регулаторът ще намери механизъм да ограничи максимално това, но държавата е длъжник – „да се погрижи за тези, които имат социален проблем да си плащат сметките“.

Мая Манолова: Искаме оставката на енергийния министър

Ако изпаднем в политическа ситуация на затруднение да се формира парламентарно мнозинство, актуализацията на бюджета може да бъде отложена във времето, допълни експертът.

Става смесване на пазарни и социални функции, на енергийни и социални компетенции и това се използва от политиците абсолютно съзнателно в момента в контекста на предизборната ситуация, подчерта Славчо Нейков по повод ситуацията със скъпия ток в условията на свободен пазар.

Според Нейков е налице „заварено мърляво наследство по отношение на връзките с ЕК на тема енергетика“. Пред Брюксел трябва да бъде представена реалната ситуация в национален план, смята той. „Изведнъж усетихме, и то болезнено, колко важни са местните енергийни източници“, коментира Славчо Нейков.

Последвайте канала на

Теодора Александрова
59970 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2021.09.28 | 09:38

2
АЕЦа е строен навремето с пари на народа, гнилите ябълки които са застанали между него и народа, да се махнат … той не е техен…! Такива като тях са ги вкарвали в Белене, но не в АЕЦа
Хахахаха

2021.09.28 | 09:25

1
Държавата не е "длъжник" на "енергийно бедните", държавата ги създаде като ги ограбва вече 32 години.

Добави коментар

Водещи новини