Експерт: Време е да се подготвим за ново затягане на семейния бюджет

  • 25 септември 2021 09:41

  • 20964
  • 6
Експерт: Време е да се подготвим за ново затягане на семейния бюджет
© Pixabay

Двуцифрен скок на енергийните цени и растяща инфлация ще са основните предизвикателства при планирането на семейните бюджети на българите тази зима. Тежката задача на домашния бюджетар ще е да убеди членовете на фамилията, че на коланите им винаги може да се пробие по някоя друга нова дупка. Подходът трябва да е конструктивен - со кротце, со благо и со малко..., което в превод на езика на позитизивизма ще рече - тежко ще е, но ще преминем заедно и през това предизвикателство без излишни луксове, съветва в интервю за БТА Росица Вартоник, изпълнителен директор и основател на Фондация "Инициатива за финансова грамотност".

Няма нито готови, нито лесни решения за това как да се процедира в такава ситуация, особено за хора, които са с по-ограничени доходи, каза експертът и отбеляза, че първата стъпка, която трябва да направим, е да прегледаме отново разходите на семейството и да ограничим ненужните на този етап. Съботно-неделните почивки могат да се разредят, покупките, които според семейната представа са лукс, трябва да се отложат за по-добри времена.

Цената на олиото се покачва с 43 на сто за една година, сочи проучване на КНСБ

Експертът уточнява, че в семейния фонд "Бедствия и аварии" вече трябва да имаме постоянна сума /предполага се, че сме почнали да я трупаме от началото на пандемията/, която да стигне на домакинството да оцелее при минимални разходи за три до шест месеца, ако останем без работа. Свободните спестени пари, извън фонда, могат да се вложат в подобряване на изолацията на жилището, поставяне на нова дограма и покупка на нови енергоефективни домакински уреди, за да се спестят в бъдеще пари от битовите сметки, съветва експертът. За групата от хора с много ниски доходи ролята на държавата ще е най-важна, за да могат да се справят с предстоящия зимен сезон, каза още Росица Вартоник.

В тази посока трябва да се насочи и държавата в подкрепа на малките бизнеси, които ще са потърпевщи от високите цени и пандемията.

Икономистът Владимир Сиркаров: Инфлационният натиск ще продължи

За хората с по-високи доходи и по-големи банкови влогове експертът съветва да пренасочат средствата, които обичайно се държат в банкови депозити, в други финансови инструменти. Причината е, че инфлацията и нулевите, а в някои случаи и отрицателни банкови лихви, ще стопят стойността на спестяванията в банка. Например, вариант е да се насочат към по-дългосрочни инвестиции във взаимни фондове.

Друго обичайно "убежище" на парите в условията на инфлация е инвестирането в ценни метали като злато или в недвижими имоти. Инвестиционните животозастраховки също са вариант - могат да са подходящи за хора, които нямат дисциплина да заделят пари редовно, а също искат да подсигурят себе си и близките си за тежки моменти. Но много важно, обаче, е да се направи сериозно проучване преди това, така че да сме наясно какво представляват различните финансови инструменти, какви ползи носят и какви рискове са им присъщи, какви са разходите покрай тях.

Ако имаме нужда от помощ и повече разяснения, може да се обърнем към независими финансови консултанти - те не са обвързани с конкретна финансова компания и съответно нямат ангажимент да препоръчват нейни продукти. За такава консултация обикновено се дължи такса.

Не отговаря на истината разпространеното вярване, че за да инвестираш, ни трябва солиден капитал, казва експертът. Всъщност, може да започнем и с 50-100 лв. например, като купим дялове от взаимен фонд. Вариант са и спестовните инвестиционни планове - с тях автоматично може да отделяме неголяма сума всеки месец за инвестиции. Но това, което е нужно, преди да се впуснем в този процес, е продавателната подготовка и информираност. Трябва да сме наясно, че гоненето на бързи печалби е рисково занимание. За непрофесионалните, начинаещите и дребните инвеститори е по-разумно да заложат на по-дългосрочна стратегия и да отчитат на нивото на риск на избраните от тях инвестиции.

Като цяло формулата при планирането на семейния бюджет трябва да отчете ръста на цените в стоките от личната домакинска кошница и средно с толкова повече да се отделят средства за сметка на намаляването и орязването на ненужните в такава критична ситуация разходи. С други думи, винаги е добре да се завишат с десет процента планираните средства за основните разходи на семейството, след ревизия на ненужните за момента за домакинството харчове, смята експертът. Същевременно разходите не могат да се свиват до безкрайност, има един праг на жизнен минимум.

Този процес трябва да бъде съпътстван с активно търсене на възможностите да увеличим доходите на семейството по време на криза - допълнителна работа, нов бизнес. 

Радина Лазарова
20964 6

Коментари 6

Добави коментар
Така ще е!

2021.09.25 | 13:37

6
С Гнусен Моше Гадев начело!
ХХХ

2021.09.25 | 12:44

5
ИРАНЕЦЪТ ТРЯБВА ДА ГОВОРИ НА МАЙЧИНИЯТ СИ ИРАНСКИ ЕЗИК ДА ВЯРВА ВЪВ ТАНГРА И ДА ЖИВЕЕ В ПРАРОДИНАТА СИ ИРАН АКО Е ИСТИНСКИ ПАТРИОТ И РОДОЛЮБЕЦ А НЕ ДА ПОЗВОЛЯВА НА НЯКАКВИ ГРЪЦКИ БРАТЯ ДА ГО УЧАТ НА ЕЗИК И ИМЕТО БЪЛГАРИ Е ВЗЕТО ОТ ДРЕВНИЯТ ГРАД БОЛГАР ВЪВ ВОЛЖКА БЪЛГАРИЯ ТО Е ИЗМИСЛЕНО
ХХХ -КОИТО ИСКА ДА ГЛЕДА ТОВА

2021.09.25 | 12:38

4
ВЪВ youtube- Славяни няма, произход на българи, руснаци и поляци, Божидар Димитров
ХХХ -КОИТО ИСКА ДА ГЛЕДА ТОВА

2021.09.25 | 12:32

3
ВЪВ youtube- Българите нямат нищо общо с траките - Божидар Димитров
Аз

2021.09.25 | 11:13

2
И защо да затягаме коланите, а мутризираните политици и шефовете им да преяждат
Еми...

2021.09.25 | 09:51

1
Благодарете на "партньорите" на запад, които създадоха инфлацията, но няма да стягат коланите толкова.

Добави коментар

Водещи новини