Икономистът Владимир Сиркаров: Инфлационният натиск ще продължи

  • 23 септември 2021 08:39

  • 702
  • 0
Икономистът Владимир Сиркаров: Инфлационният натиск ще продължи
© БНТ

По всичко личи, че инфлационният натиск ще продължи. Инфлация има от години, но тя не се отразяваше върху стоките, а надуваше секторни балони, като този за имотите. Това заяви пред БНТ Владимир Сиркаров, икономист от Съвет по икономически и публични политики. 

Последните месеци наблюдаваме осезаемо повишаване на потребителските цени, но това не е изненада. Защото производствената инфлация вече е двуцифрена и това води до реакция и с потребителските цени, т.е. цените, които усещаме, когато влезем в магазините. Има подобен натиск и той те първа ще се засилва, допълни той. 

"Ковид и фискалните стимули са едно много добро оправдание, за това, че цените се увеличават. Това, което наблюдаваме в момента, е в резултат от дългогодишната политика на централните банки. Както знаете Федералният резерв и Европейската централна банка не спират да печелят пари. Поради това, че България е тясно свързана със страните от еврозоната, ефектите от паричната политика се пренасят", уточни доц. Григор Сарийски, Институт за икономически изследвания, БАН.  

Инфлацията ни принуждава да сме бдителни и внимателни потребители

Той допълни, че парите в обращение в България се увеличват с двуцифрени темпове, а брутният вътрешен продукт се увеличава с 3-4% на реална база. Нормално е, когато има такова нагнетяване на парите в обращение и то несъразмерно спрямо стоките, да има едно рязко освобождаване на инфлацията.

"По три линии може да се контролират цените - централните банки със своята парична политита, правителствата чрез антиинфланционна фискална политика, регулаторни институции, които се грижат за контрола върху цените", изясни Владимир Сиркаров.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
702 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини