Хиновски: Не можем да спрем износа на ток, но можем да променим правилата, по които да се продава

  • 24 септември 2021 08:38

  • 2503
  • 4
© Кадър Нова телевизия

“За експертите е ясно каква е природата на развитието в момента на пазара на енергията в България в момента. Факт е, че нямаме съвършена система за търговия на Енергийната борса”.  Това заяви в студиото на „Здравей, България”  по Нова телевизия председателят на Комисията по енергетика в 46-ия парламент Иван Хиновски.

По думите му пиковете в цената на енергията създават съмнения за манипулации.

„Явяват се сериозни играчи, които дават гаранции, че могат да купят големи количества енергия. Те купуват 300 мегавата на търг, малките играчи остават без енергия и така се създава дефицит на борсата. Тази енергия или се изнася, а тя се изнася напоследък, защото се правят огромни печалби”, посочи той.

Петър Витанов: Шоковото поскъпване на електроенергията ще даде нов фокус и върху Зелената сделка

„Затова предложихме промяна в правилата за търговия на Енергийната борса. Да се започне с малки квоти за продажба. И да се започне с малкия бизнес, който няма нужда от 50 мегавата, а чака препродаване, за да задоволи нуждите си”, категоричен е Хиновски.

Износът не може да бъде ограничен, защото като страна членка на ЕС спазваме правилата за свобода на износа.

„Ако го направим ни очакват санкции от ЕК. Не можем да ограничаваме износа, но може да променим правилата”, каза експертът.

Основният проблем в момента е фактът, че малки предприятия не могат да си купят енергия, която им е необходима – около 1 и 5 мегавата. „Има няколко големи играчи, които чакат големите търгове. И те правят големи печалби от износ на енергия в Гърция и Турция. Това  е напълно законно”, заяви Хиновски.

Десислава Станева
2503 4

Коментари 4

Добави коментар

2021.09.24 | 22:14

4
АЕЦ НА ТИЯ ПСЕТА, ДА СЕ ЗАТВОРИ!

2021.09.24 | 15:07

3
Бойко Борисов няма алтернатива и е водещ политик по рейтинг. ГЕРБ вече води с над 5% пред останалите боричкащи се за второто и третото място политически субекти.Това е тъжният резултат от „юмручният план“ на президента Румен Радев. Обитателят на Дондуков 2 ни призова от Шипка да бъдем смели. Бъдете смели, ни подканваше и Черепа. Това е съвпадение, разбира се. Ако наистина искаме да сме смели, предлагам да пратим революционерите в почивка след предстоящите предсрочни избори. Там, извън парламента, да се уточняват кой е по-велик. И кой какво осребри от революцията. Време е да се върнем към нормалността в политиката. Мутри и чалгари - ВЪН
неразбиращ

2021.09.24 | 09:56

2
Нас,пенсиите,с по300лв,НЕ НИ ИНТЕРЕСУВА,КВА Е СИСТЕМАТА,на Енергийната борса,а ЗАЩО,ТОКА,Е СКУто,е ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ.
Новини.бг - медиен кенеф

2021.09.24 | 08:55

1
списван от полуграмотен шизофреник, мутренска ку.рва, на храна при Тиквата.

Добави коментар

Водещи новини