Доцент от БАН: Инфлацията ще достигне двуцифрени темпове до края на годината

  • 20 септември 2021 15:09

  • 1523
  • 0
Доцент от БАН: Инфлацията ще достигне двуцифрени темпове до края на годината
© Pixabay

До края на годината инфлацията би трябвало да достигне двуцифрени темпове.

Тази прогноза направи пред БНР доц. Григор Сарийски от Института за икономически изследвания при БАН.

Той подчерта, че компонентите, които се включват в един краен продукт - труд, енергия, суровини, наеми, транспорт - са нараснали спрямо август миналата година с двуцифрени темпове. "При суровините нарастването е около 20%, при енергията по официални данни нарастването е около 14%, при труда също е 14%, транспортът нараства с около 1/6 спрямо миналата година. Това, което се получава на входа за извършването на един завършен продукт, увеличава своите цени с около 1/6", добави икономистът

Между 7 и 10 лв. е разликата в потребителската кошница спрямо миналата година

Според доц. Сарийски е въпрос на време това поскъпване да се отрази на крайните продукти, т.е. и при крайните продукти да се видят двуцифрени темпове. "Ако не до края на годината, в началото на следващата ще бъде отчетена реалната инфлация", смята той.

По думите на икономиста не е случайно съвпадението с началото на предизборната кампания в страната с публикацията в германския седмичник "Шпигел", посветен на България и шансовете ѝ за присъединяване в еврозоната. "Фактите са доста тенденциозно представени и в никакъв случай подходът не е обективен. Черният ПР е нещо, което е съвсем нормално, когато започне предизборна кампания, като първата работа на всеки кандидат за властта е да покаже, че другите партии са по-големи маскари от него. За тази статия няма никакъв конкретен информационен повод. Тези неща са известни от години - известно е, че в България има лоши кредити, че има проблеми с корупцията", разкри доц. Сарийски. 

Румен Гълъбинов за novini.bg: Инфлацията затяга примката около врата на потребителя в България

"България има значителни проблеми с корупцията и прането на пари. Въпреки това ЕС се подготвя да приеме страната като следващ член на еврозоната. Мнозина се опасяват, че това е лоша идея", се казва в статията в "Шпигел".

Филип Епитропов
1523 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини