Как ще се справи индустрията заради нечувания скок на цената на тока?

  • 20 септември 2021 09:01

  • 8838
  • 4
Как ще се справи индустрията заради нечувания скок на цената на тока?
© Pixabay

Цената на тока за бизнеса лети в небесата.

Индустрията сигнализира, че е пред колапс, а фирмите - на ръба.

Към 20 септември цената на тока в България за бизнеса е 150 евро за мегаватчас. Увеличението стига към 300% и цената на тока продължава да расте.

Павлин Найденов е собственик на малък индустриален парк в София, наемодател на различни бизнеси.

„Най-голямата произвежда огради, има фирма, която произвежда хранителни добавки, както и германска фирма, един от най-големите в света за хранителни ингредиенти. Има фирма, която се занимава с електрически бариери, електроника“, разказа той пред бТВ.

Според Найденов за площите, които управлява, са положени всички възможни мерки за енергийна ефективност.

„Обаче въпреки това сметките ни са главоломни. От четири години фирмата ни е на борсата. Стигаме до момент, в който 2018 г., 2019 г. и 2020 г. средната ни борсова цена е около 100 лева. Сега изведнъж  тези два месеца юли и август борсовите цени стигнаха 240-250 лева“, добави той.

Още на следващия ден след интервюто ни с предприемача цената на тока на борсата мина 300 лева.     

  „Навремето, когато имаше пикови цени 200 лева, правихме протести. когато плащахме по 80 и няколко лв. средна цена. сега отиваме на 250 лв. вече не е за протести, трябва да правим революция, защото не може, не се оцелява“, заяви Найденов.

Според министъра на енергетиката Андрей Живков цените на индустриалния ток летят в небесата от фактори, които не зависят от нашата страна, а от политиката на Европа.

„Забелязваме тази тенденция, която е европейска и го наблюдаваме с притеснение. Причините са цял комплект, като започнем от цените на въглеродните емисии, които последните няколко месеца скочиха много осезаемо. Към момента са на нива от 60-63 евро, това без съмнение оказва влияние на електроенергията“, обясни той.

Според Живков друга причина е високите цени на природния газ, който също бележи рекордни нива.

„Когато един партньор  му се обадиш и му кажеш, че се налага да му вдигнеш с 20% цената нагоре, той ни забравя. Турция е на две крачки от нас и продава по-евтино, на същото качество“, каза Найденов.

Живков заяви, че прогнозите не са оптимистични.

„Като се облягаме на цените на фючърсите на унгарската борса „Хупекс“ , ценовите нива за последните три месеца на тази година и за следващата са доста сериозни, но аз се надявам в най-скоро да финализираме мерките, които обсъждаме с бизнеса, за да може да тушираме ефекта от тези нива“, поясни той.

Министърът на енергетиката заяви пред бТВ, че през настоящата седмица ще има срещи с бизнеса, на които да се вземе решение за подпомагане на предприятията заради скъпия ток. Надежди за поевтиняване в следващите месеци няма. Според предприемача Найденов бизнесът в България е на ръба и ако цената на тока не падне, ще последват масови фалити.

МЕ за високата цена на промишления ток: Ще вземем адекватни и бързи мерки. Бизнесът: Ситуацията е драматична

Въпреки че цените на тока за битовите абонати са регулирани и засега не се вдигат, всички ще усетят скъпия ток за бизнеса. Представители на бизнеса вече обмислят протести.

Десислава Станева
8838 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
jojopetrov

2021.09.20 | 10:46

4
Ma Президента заяви, че се справил с проблема!?!?!?!
а

2021.09.20 | 10:20

3
Ток от фотоволтаици, вятър и др. Това е спасението за фирмите. Повечето имат възможности да си направят. Така ще смъкнат цената за другите и ще го на*укат на мошениците. А за нас ще добре, защото цените на соларните централи ще паднат, че като дойде време и ние да ходим при мошениците да имаме решение ...
Единственият начин е

2021.09.20 | 09:31

2
да се разбере защо се вдигат цените, а цените се вдигат по една причина - недостатъчно производство. Къде е проблемът? Проблемът е там, където от години се казваше на "зелените" - проблемът е в развитието на вятърничавата енергепика за сметка на реалната, работеща такава. Токът е скъп, защото в Англия и Германия от месеци не духа вятър. Като не духа вятър, няма вятърничава ел. енергия и няма какво да я замести, защото умнокрасивите изпозатвориха не само ТЕЦ-овете, ами и АЕЦ-овете. Е, ся, плащайте, както ви се казваше, че ще стане.
Гост

2021.09.20 | 09:29

1
Ами така е, като сме си дали гъза поднаем сега ще живеем с европейския стандарт и стотинки за заплати!

Добави коментар

Водещи новини