Отчитат ръст в търсенето на имоти в София с 37%

  • 15 септември 2021 09:36

  • 964
  • 3
Отчитат ръст в търсенето на имоти в София  с  37%
© Pixabay

Расте пазарът на недвижими имоти и в шестте най-големи града в страната, които заедно генерират 38% от всички сделки за полугодието - с два процентни пункта повече в сравнение с преди две години.

На най-големия пазар - в София, ръстът е 23.4% до 16 419 сделки.

Полугодието се определя като най-силното за брокерите от 2009 г. насам, предаде БНР.

Костинброд, който е на 15 минути от метростанциите "Люлин" и "Сливница", е показателен за разрастването на големите градове по периферията, отчасти покрай желанието на хората да живеят по-близо до природата. Допълнителен фактор за това са и трудовите мигранти, които идват да работят в големия град и за по-евтино купуват имоти в периферните му селища.

Мигриращите към София купуват в Перник и там ръстът на сделките за полугодието е 23%, а в Ихтиман - почти 28%.

За българина инвестицията в недвижим имот е най-важната и когато може, прави първо нея. Алтернативните инвестиции – например в новите криптовалути, са следваща стъпка, коментира пред Радио София брокерът Анас Хамид.

Допълнителен фактор за вложенията в имоти са добрите условия за ипотечни кредити, които дават банките.

Според Хамид и сега хората се боят да купуват „на зелено“, но се привличат от изгодните цени. В съвсем начален етап цената може да е с до 20% по-изгодна, отколкото след Акт 16.

След първоначалния шок при появата на пандемията хората по-смело купуваха имоти. Парцели за строителство и къщи около града са много търсени и повечето са изкупени, допълни брокерът. В същото време продължава търсенето на апартаменти в града – на добра комуникативна локация в добре устроени квартали.

В София ръстът на пазара на имоти е около 37% в сравнение с миналата година.

Най-търсени са южните и източните райони – „Борово“, „Манастирски ливади“, „Красно село“, „Хладилника“, „Хиподрума“, а също така „Кръстова вада“, „Младост“, „Изгрев“, „Дианабад“ и други.

„Във всички квартали има търсене. Хора, което са живели в „Надежда“ или „Люлин“, търсят за инвестиция имот в същия квартал“, отбеляза Хамид. „Овча купел“ също става доста привлекателен район и заради метрото.

Последвайте канала на

Десислава Станева
964 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Сульо

2021.09.15 | 11:59

1
Всички "гражданчета " искат да станат Граждани и после защо Кофия (София) е претъпкана
XA XA XA

2021.09.16 | 11:52

3
Как можеш да станеш гражданин у София ?
ДА БЕ

2021.09.16 | 11:51

2
ДА !

Добави коментар

Водещи новини