"Топлофикация София" ще обжалва решението за отказ на дерогация

  • 29 юли 2021 20:30

  • 1484
  • 2
"Топлофикация София" ще обжалва решението за отказ на дерогация
© Google Maps

"Топлофикация София" ще обжалва решението за отказ на дерогация (отлагане) от страна на Изпълнителна агенция "Околна среда" /ИАОС/, съобщиха от дружеството. Няма риск за клиентите на "Топлофикация София" и дружеството ще продължи да ги обслужва, както и досега, посочват от пресцентъра.

"Отказът на дерогация от страна на ИАОС поставя под сериозен риск енергийната и националната сигурност на София и страната, като би довел до невъзможност за пълноценно функциониране на инсталациите и съоръженията.

ИАОС отказа дерогация на "Топлофикация София" ЕАД

"Топлофикация София" е дружество със стратегическо значение за енергийната сигурност на България, което доставя топлинна енергия на над 1 млн. граждани на София", коментират от дружеството.

Анализите на топлинното натоварване показват, че при евентуално спиране на централното топлоснабдяване в столицата, ще бъде невъзможна замяната на топлинната с електрическа енергия и с такава от твърди горива. Това би довело, както до критични аварии по енергомрежата, така и до сериозно замърсяване на въздуха в София, посочват от дружеството.

"Топлофикация София" работи с горивни инсталации единствено и само на природен газ, което е най-екологичният вариант за отопление на столицата, който не води до замърсяване на въздуха с фини прахови частици и серни оксиди, се отбелязва в позицията. Дружеството поиска дерогация за привеждане в съответствие с новите по-стриктни норми за емисиите на азотни оксиди, тъй като необходимите средства за това са непосилно високи, както за "Топлофикация София", така и респективно за гражданите през сметките за топлинна енергия, посочват от пресцентъра.

Незабавна инвестиция от 190,5 млн. лв. от страна на дружеството би довело до значително повишаване на цената на топлинната енергия, която ще бъде платена от над 1 милион българи и ще има само временен ефект. Сумата е несъизмеримо висока и в сравнение с ползите, които ще има за околната среда, съгласно Директива 2010/75/ ЕС, параграф 16, и резултатите ще са незадоволителни. "Топлофикация София" е най-големият екологичен проект в столицата, посочват от дружеството.

Според анализите, ако дружеството бъде изведено от енергийната система на София, въглеродният отпечатък в страната ще се увеличи с 267 процента в сравнение със сегашния режим на функциониране, допълват от пресцентъра.

Мая Йорданова
1484 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2021.07.30 | 00:19

2
роги ли ще и слагат?
фък оф

2021.07.29 | 21:05

1
на топлофикацията

Добави коментар

Водещи новини