ТЕЦ "Марица Изток 2" ще разполага с квота за производство на 1 млн. MWh електроенергия за регулирания пазар

  • 28 юни 2021 12:05

  • 536
  • 0
ТЕЦ "Марица Изток 2" ще разполага с квота за производство на 1 млн. MWh електроенергия за регулирания пазар
© Getty Images/Guliver (архив)

ТЕЦ "Марица Изток 2" ще разполага с обща годишна квота за производство на електроенергия в размер на 1 млн. MWh за следващия регулаторен период 1 юли 2021 г. - 30 юни 2022 г. Министърът на енергетиката Андрей ЖивковАндрей ЖивковАндрей Живков е роден през 1971 г. в град Ботевград. Завършва средното си образование в 1-во Единно подписа заповед, с която се определя това количество за задължително изкупуване от обществения доставчик за регулирания пазар, съобщиха от ведомството.

В Министерството на енергетиката са постъпили становища от изпълнителните директори на "Национална електрическа компания" ЕАД и "Електроенергиен системен оператор" ЕАД относно необходимостта от гарантиране на надеждната работа, сигурността и устойчивостта на електроенергийната система на страната, което поражда необходимост от поддържане на работоспособността на ТЕЦ "Марица Изток 2". Определянето на годишна квота за топлоелектрическата централа е в отговор на тази необходимост. Това е краткосрочна мярка, която да гарантира работата на ТЕЦ-а в следващия едногодишен период и да осигури плавна трансформация с оглед екологичните изисквания и икономическите реалности, свързани с високоемисионните на въглероден диоксид производители, уточняват от министерството.

Преходът към по-екологични производства в комплекса "Марица изток" ще се случи плавно и без социален стрес чрез използване на различни инструменти, предоставени от Европейската комисия - Национален план за възстановяване и устойчивост, Фонд за справедлив преход и др. Паралелно с това, Министерството на енергетиката е предложило включване в Плана за възстановяване и устойчивост на проекти за газифициране на производствата в района, като и такива за изграждане и въвеждане на нови мощности за зелена енергия. Това ще осигури хоризонт за развитие на комплекса в съответствие с предизвикателствата на европейска Зелена сделка и ще окаже положително въздействие върху цялата група на Българския енергиен холдинг, се посочва още в съобщението.

Стефан Янев: ТЕЦ Марица Изток 2" няма да спира, но ще работи на минимална мощност

Последвайте канала на

Novini.bg
536 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини