Сто километра от газовата връзка с Гърция са напълно готови

  • 23 юни 2021 15:43

  • 624
  • 0
Сто километра от газовата връзка с Гърция са напълно готови
© Pixabay

Двамата изпълнителни директори на проектната компания ICGB Теодора Георгиева и Константинос Караянакос провериха на място напредъка по изграждането на интерконектора Гърция-България и се срещнаха с представители на строителната фирма, която отговаря за изпълнението на проекта, съобщиха от проектната компания.

По време на срещата гръцката компания е дала уверения, че всички основни дейности напредват активно и се очаква линейната част на газопровода да бъде завършена в срок - до края на 2021 г.

Над 160 км от газовата връзка с Гърция са заварени, а напълно готовите положени участъци достигат 100 км, е станало ясно по време на посещението.

Подготовката на траншеята продължава паралелно с изпълнението на редица други дейности като безразрушителен контрол на всеки заваръчен шев, полагане на термосвиваеми маншони и извършване на хидротестове. Подготовката за преминаването на газопровода под коритото на река Марица вече е приключила и екипите на обекта са готови да стартират сондажите в синхрон с времевия прозорец за дейността, определен от МОСВ, се казва в съобщението.

Министър Живков провери напредъка при изграждането на междусистемната връзка Гърция – България

"Газопроводът е от голяма важност за сигурността на доставките и диверсификацията на източниците на природен газ не само за България и за Гърция, но и за целия регион, и заради това не можем да правим никакви компромиси с договорените срокове", са подчертали Георгиева и Караянакос. Те са уточнили, че проектната компания е предвидила сериозни компенсации в договора за изграждане на интерконектора, които ще се изискват от изпълнителя, ако реализацията на IGB не се случи в заложения срок.

Към втората половина на юни напредват и строително-монтажните работи по изграждането на газоизмервателна станция до Стара Загора и диспечерски център в близост до Хасково.

Последвайте канала на

Novini.bg
624 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини