Променят мярката "60/40", фирмите ще трябва да доказват спад на приходите над 30%

  • 17 юни 2021 09:31

  • 1227
  • 8
Променят мярката "60/40", фирмите ще трябва да доказват спад на приходите над 30%
© Novini.bg

Мярката "60/40" ще бъде променена за юни и юли, като ще има два прага за изискване за спад на приходите на фирмите, които ще определят различна интензивност на държавната подкрепа, каза за БТА президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Промяната в дизайна на мярката ще се гледа на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество следващата седмица.

БХРА: Нужна е промяна в критериите на мярката 60/40 и нейното удължаване

Ако фирмата докаже спад на приходите над 40 процента , държавата ще продължи да изплаща компенсации за заплатите на служителите в размер от 60 процента от осигурителния доход, а при спад над 30 процента - компенсацията ще е 50 на сто от осигурителния доход.

В момента изискването за всички компании е да докажат спад на приходите над 20 процента.

Най-вероятно ще се изчислява спад на приходите от продажби на фирмите средномесечно между април - май 2021, спрямо април и май 2019 година. Другият вариант е да се вземе април или май за база за сравнение за вход за мярката. За размера на възнагражденията, които ще бъдат компенсирани, ще се ползва осигурителният доход през април.

"Ако фирмата хикс има спад 30 и повече процента, то тя ще може да получи 50 на 50 процента подкрепа на всичките си разходи за труд в стойност, съотнесена към април 2021 година", каза Димитров.

Според него фирмите от най-пострадалите сектори /туризъм, ресторантьорство, пътнически и въздушен транспорт, градски транспорт/ ще успеят да докажат все още 40 и повече процента спад и ще продължат да получават досегашната подкрепа - 60 на 40.

Промяната се налага заради липсата на средства, разходният таван, който е нотифициран в ЕК за цялата мярката 60/40, е милиард и половина лева, вече е доста силно изразходван - остават по-малко от сто милиона лева. Като това е таван. За нотифициране на по-голям таван са необходими поне два месеца, посочи Димитров.

КНСБ предлага мярка „75 на 100“ да замени „60 на 40“

Парите в момента трябва да се намерят чрез преструктуриране на разходите, затова, по думите на синдикалиста, е голям успех, че социалните партньори са успели да извоюват продължение на мярката за юни и юли месец.

По разчети на финансовия министър с увеличения праг за достъп, се очаква общата месечна подкрепа да намалее от 120 милиона лева на 70-80 милиона лева, тъй като по-малко от фирмите ще могат да докажат спад на приходите от над 30 процента.

Синдикати и работодатели са поискали разчети колко фирми ще могат да бъдат подкрепени с промяната на мярката.

От новия парламент и новото правителство те ще поискат мярката да се модифицира и да продължи да действа поне до края на годината, като се заплаща 75 процента от брутният доход на човека за времето, за което той не работи, защото фирмата има затруднения, като праговете отново ще са двайсет процента спад на приходите.

Според Димитров на този етап е важно мярката да не спира и хората и фирмите, които са сериозно пострадали от кризата, да бъдат подкрепени.

Радина Лазарова
1227 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар

2021.06.17 | 11:20

1
В държавата цари хаос и беззаконие, бандитите на Радев вилнеят из Родината....време е да ги спрем и изметем завинаги

2021.06.17 | 11:20

2
В държавата цари хаос и беззаконие, бандитите на Радев вилнеят из Родината....време е да ги спрем и изметем завинаги

2021.06.17 | 11:20

3
В държавата цари хаос и беззаконие, бандитите на Радев вилнеят из Родината....време е да ги спрем и изметем завинаги
Браво!

2021.06.17 | 11:23

4
Най-после край на безплатните пари за сульо и за пульо. Алибековските вертепи са пълни, данъци не плащат, а искат да цоцат.
2.5 милиона честни, почтени и грамотни българи

2021.06.17 | 11:24

5
В държавата цари хаос и беззаконие, бандитите на тиквака вилнеят из Родината....време е да ги спрем и изметем завинаги

2021.06.17 | 13:11

7
Сбъркал си плода. В родината цари беззаконието на КАУНЯ, не на тиквака.
Новото правителство.

2021.06.17 | 13:08

6
Честито на фирмите,
СЕРЕГЕЯ СЕСЕСЕРЕ

2021.07.06 | 15:58

8
БЪРТВЕЖИ,КОИТО КРИЯТ КРЕМЪЛСКИЯ РЕКЕТ.ГОТВЕТЕ СЕ ЗА КУПОНИ Е КАЗАЛА МУТРОФАНОВА...РЕЖИМ НА ТОКА...ТУКА ИМА ТУКА НЕМА,РЕЖИМ НА ВОДАТА...ТУКА ИМА,ПОСЛЕ НЕМА...ПЕДЕРРАШКОВ КАРА БОДЛИВИЯ ТЕЛ ЗА КЛЬОНОВЕТЕ...ДОНАБОРНИТЕ КАШИЦИ,СТРОЙ СЕ ПРЕБРОЙ СЕ...ЛАЙФ ОТ АВАНС,ТА ЧАААК ПОЧТИ ДО ЗАПЛАТА...ВСЕ ТАКАААААА ДО КРАЯ НА МОСКВААААА... АМИН ДАЙ БОЖЕЕЕ...СТЕФАНЕ СТЕФАНЕЕЕ ДА ТЕ ЛАШКА КОЙ ТЕ ФАНЕЕЕ...БАЯ МАЙМУНИ СТЕ НА КЛОНА...ГЛАВАТАРА НА ХУНТАТА МАЛО УМЕН КРАДЕВ,ДЕБИЛА ПЕДЕРРАШКОВ,МИНЕТОВ И ВАШЕ НИЩОЖЕСТВО СТЕ САМО ПРЕЗРЯНИ СЛУГИ НА МУТРОФАНОВА,КОЯТО ВИ ОНОЖДА С ДРУГИ ПО ЗАСЛУЖИЛИ ПРЕД ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО,НО ВИЕ НИЩОЖЕСТВА ПРЕЗРЯНИ ОТ СВЕТА СИ ВЪОБРАЗЯВАТЕ ЧЕ СТЕ ХВАНАЛИ БОГА ЗА ДРЪГА,НО ВАШИЯ БОГ ГО ХВАЩАТ НАЙ ОТЗАД РЯЗАНИТЕ ПЕХОТИНЦИ И Ѝ СЕ ПОЛУЧАВА**************************НА 88години СЪМ И ЗА ПЪРВИ ПЪТ ПРЕЗ ЖИВОТА СИ ЩЕ ГЛАСУВАМ НА ИЗБОРИ И ТО ЗА БОРИСОВ,САМО ЗАЩОТО НЕ МИ ПИЛЕШЕ ИЗ ДЕН В ДЕН ЗА ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО КОЛКО ДОБРА БИЛА,Е И НЕ СЕДНА НИТО ДЕН ВСЕ НЕЩО ВЪРШЕШЕ,ДОКАТО ПЕДЕРАШКОВЦИТЕ СЕ ЗАМОГВАХА И ХИГИЕНИЗИРАХА ОАКАНИТЕ РУСКИ ЛЮДОЕДИ********ойко Рашков и съпругата му притежават 19 имота. Повтарям - 19. Това си проличава от брачния договор помежду им. Договорът е от 38 страници. Повтарям - 38 страници с описания на недвижимости. При подялбата за шефа на МВР остава резиденция от 700 кв.м. с двор 1800 кв.м. във вилна зона "Американски колеж" в София. Резиденцията разполага с 12 бани и тоалетни, постоянно отопляем басейн, фитнес, сауна, четири гаража, английски двор. За Рашков остава и имение на брега на морето в Несебър с 6 бани и тоалетни. Две къщи в Стара планина с басейн, село Антон. 5 апартамента в София - "Лозенец", "Младост", "Красно село", "Люлин". Два джипа БВМ и Нисан. .Асансьорът на Цецо Цветанов? Някакъв бедняк спрямо най-богатия български политик Бойко Рашков. Как се купува всичко това с една държавна заплата? И това е само началото. От утре сериалът за Рашко Али Баба продължава..ШЕФА НА ХУНТАТА ПОЗДРАВИ ЧЕРВЕНИЯ КАНИБАЛ ЗА ВЯРНАТА СЛУЖБА НА РУСИЯ МАМКА ВИ*********Мало умен крадев самозабравил се руски аналлизатор"БАЙО ЛИБЕНЕ,ДОЧУВАМ,ЧЕ ВИЕ С ОНАЯ ЛУДЕТИНА БОТЬОВА СТЕ РЕШИЛИ ДА ДОКАРАТЕ СМАДЛИВИЯ РУСКИ БОТУШ У БУГАРСКО. АКО ТОВА Е ВЯРНО,АЗ С МОЙТЕ ДВЕТЕ КУНКИ ЧЕПКИТЕ ЩЕ ВИ ОТСЕКА.КОЙТО НИ ОСВОБОДИ ТОЙ ЩЕ НИ ПОРОБИ" УБИТИЯ ОТ ХОМОГРАФ ИГНАТИЕВ АПОСТОЛ НА БЪЛГАРСКАТА СВОБОДА ЛЕВСКИ..."НЯМА НА СВЕТА ДЪРЖАВА (ВКЛЮЧИТЕЛНО И ТУРЦИЯ) КОЯТО ДА Е НАВРЕДИЛА НА БЪЛГАРСКИТЕ НАЦИОНАЛНИ ИНТЕРЕСИТОЛКОВА КОЛКОТО РУСИЯ". ДИМИТЪР БЛАГОЕВ-ДЯДОТО ОСНОВАТЕЛ НА БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛДЕМОКРАЦИЯ. "БЪЛГАРИЯ Е ТРОЯНСКИ КОН НА КРЕМЪЛ В ЕС И НАТО" КОНЯ ЛАВРОВ-ПОЖИЗНЕН ВЪНШЕН МИНИСТЪР НА ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО.

Добави коментар

Водещи новини