БНБ вече блокира сметки и налага запори по Магнитски

  • 11 юни 2021 18:28

  • 3556
  • 33
БНБ вече блокира сметки и налага запори по Магнитски
© Novini.bg

БНБ вече прилага ограничителни мерки при сделки и операции в съответствие с установените вътрешни правила и процедури и изискванията на Закона за мерките срещу изпиране на пари.

Това съобщиха от централната банка във връзка с решенията по закона Магнитски. 

МФ публикува списъка на фирмите, които са под контрола на Божков и Пеевски и попадат под санкциите от САЩ

Съгласно изискана от банките и получена в БНБ информация, всички банки в страната с открити сметки и делови взаимоотношения с горепосочените лица вече са предприели необходимите ограничителни мерки, включително блокиране на сметки, блокиране на карти, наложени запори и закриване на сметки. Някои от тези мерки са предприети предварително на други основания преди публикуването на списъка на OFAC. 

Установените вътрешни правила и процедури в банките и действащата нормативна рамка дават възможност за прилагане на предвидената в Закона за мерките срещу изпиране на пари процедура. Тази процедура включва уведомяване от банките на дирекция „Финансово разузнаване“ на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС), спиране от ДАНС на определена операция или сделка за срок до 5 работни дни, уведомяване от ДАНС на прокуратурата, искане от прокуратурата пред съответния съд за налагане на запор или възбрана, произнасяне от съда в срок до 24 часа. В допълнение към това БНБ изпрати до всички банки указания за допълнителни действия и мерки по отношение на клиенти на банките, включвани в списъци на OFAC или аналогични списъци на Министерството на финансите на Република България, уточняват от централната банка. 

Асен Василев: Санкционираните българи заемат 25% от всички срещу, които е приложен "Магнитски"

БНБ информира Министерския съвет, Министерството на финансите, Министерството на правосъдието, Министерството на външните работи, Министерството на вътрешните работи и ДАНС за указанията, изпратени до банките. БНБ също подчерта необходимостта да бъде ускорена подготовката на законодателно решение, свързано с прилагането на подобни ограничителни мерки, предприемани от други държави, на национално ниво, с оглед неговото внасяне без допълнително забавяне в следващото Народно събрание.

Novini.bg
3556 33

Свързани новини

Коментари 33

Добави коментар
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2021.06.11 | 18:38

1
Баси кефа хахахахаха
цеко

2021.06.11 | 18:45

2
Ако чакаме отвън да ни решат проблемите ще си умрем роби.Дайте си сметка как искате да живеете,ако продължавате все така с носталгията по комунизЪма България ще си октане страшилището на Европа с която ще плашат собствените си нации пожелали комунизЪма.
цеко

2021.06.11 | 18:46

3
Ако чакаме отвън да ни решат проблемите ще си умрем роби.Дайте си сметка как искате да живеете,ако продължавате все така с носталгията по комунизЪма България ще си остане страшилището на Европа с която ще плашат собствените си нации пожелали комунизЪма.
Ами да

2021.06.11 | 18:47

4
така както бедните по света ги ползват за страшилище насредната класа.За това и бедността никога няма да бъде изкоренена.

2021.06.11 | 18:57

5
На изборите ГЕРБ ще получат смразяващ нокаут , който ще сложи началото на края им ! Няма да се състави правителство , служебното остава и на третите избори ГЕРБ изчезват от сцената завинаги ! Лидерите им ще бъдат осъдени !

2021.06.11 | 18:57

6
Щом дори такива к,урви като политолозите и социолозите признават , че РАДЕВ е с най - висок рейтинг в страната , работата на ГЕРБ и Борисов е спукана ! Усетили са накъде духна американския вятър !
Да,

2021.06.11 | 19:05

7
Ми сега Майчето как ще я дофинансират,как ще купува костюмчета за по 1000 лв и нови маркови обувки всеки ден.А "изправените" върнаха ли вече субсидията от 80 000 лв." дребни" парици или ще си ги спестят?
Силяк

2021.06.11 | 19:32

8
Точно с Радев и неговите любимци ,Има такъв/тъп/ народ" България ще прибъде и ще настигнем Германия и може би ще я минем по икономика! Тежко и горко на българите останали в България след лятото!

2021.06.11 | 19:33

9
Борисов е токсичен ! ГЕРБ е отровена ! Едва ли ще гласува свестен българин за тях след масовите разкрития за кражби и закононарушенията им ! Може и да не прескочат бариерата !

2021.06.11 | 19:34

10
Борисов е токсичен ! ГЕРБ е отровена ! Едва ли ще гласува свестен българин за тях след масовите разкрития за кражби и закононарушенията им ! Може и да не прескочат бариерата !

2021.06.11 | 19:34

11
Като видите герберас,онождай те го,герберас се оножда за здраве и берекет на държавата,колкото по силно квичи гербераста толкова по голям ще е берекета.И Кьовеши дойде да онодва герберастията,преди нея краварите ги минаха,явно да онодаш гербераст е станало международен спорт.Берекет голям явно ще има.

Добави коментар

Водещи новини