Колко тежко е финансовото състояние на България?

  • 01 юни 2021 09:26

  • 1919
  • 6
Колко тежко е финансовото състояние на България?
© Bgonair - Кръстев

С малко над 2 млрд. лв. разполага държавната хазна.

Това съобщи служебният финансов министър Асен ВасилевАсен ВасилевАсен Василев е министър на икономиката, енергетиката и туризма от 12 март до 29 май 2013 г. С указ на, който изрази силното си притеснение от наличието на толкова малко свободни пари в държавата.

Тези два милиарда ще стигнат за заложеното в бюджета. Мерките са политически капан още с приемането на бюджета. Не смятам, че ще има финансов министър, който ще посмее да ги махне. Това каза пред Bulgaria ON AIR Стоян Панчев от Eкспертен клуб за икономика и политика (ЕКИП). 

Според него пенсионната система е един от големите проблеми.

Петър Чобанов: Актуализацията на бюджета през лятото е неизбежна

"Докато в България има валутен борд, не можем да направим гръцки сценарий. Движим се към Еврозоната. Около ББР се получава един огромен скандал и дори ЕЦБ не е реагирала по никакъв начин. Това е голяма тема, която остава встрани. Имаме сериозна инфлация в целия свят - нещо, което се вижда от началото на годината - това е и при храните, тоест то се отразява на потребителите. Това е резултат на печатане на нови пари и взимането на нови дългове", подчерта той за Bulgaria ON AIR.

По думите на Михаил Кръстев от Съвета за икономически и публични политики, лошото финансово състояние на държавата e очаквано.  

"Продължават се голямата част от мерките, не толкова за бизнеса, колкото за добавките към пенсиите и няма решение за спирането им, а ефектът е спорен. За да се подобри финансовото състояние на държавата, трябва да се затегне положението", подчерта той.

Служебният финансов министър може да вземе кардинално политическо решение, той е смел в свои решения, но не в орязването на разходите.

"Последната му идея да проверява касовите наличности не е нова, през 2017 г. НАП направи такава. Василев можеше да вземе по-кардинални решения за спасяване на бюджета - например преструктуриране на мярката 60/40, тъй като бизнесът все още се нуждае от помощ. Изкуственото повишаване на пенсиите не е предвидено в бюджета", подчерта още Михаил Кръстев.

Събеседникът е на мнение, че актуализация на бюджета ще е трудна, ако не се състави редовен кабинет.

Последвайте канала на

Novini.bg
1919 6

Коментари 6

Добави коментар
Cristinadljda

2021.06.02 | 02:58

6
М­­­л­а­д­­а­­ ­­м­­о­­­к­­р­а­ ­­­у­­­ч­­е­­­н­и­­ч­­к­­­а­ ­­­ч­­­у­к­а­ ­ ­­­W­ ­­­W­­­ ­­­W­­ ­.­­­ ­­­B­­­ ­G­­­ ­­1­­ ­­­7­­­ ­­­.­ ­­­C­­ ­­L­­­ ­­­U­­ ­­­B
Hollyzhpya

2021.06.01 | 23:28

5
М­­­л­­­а­­д­а­ ­­­м­­о­­­к­­р­­а­ ­­­у­ч­­е­­­н­­­и­­ч­­к­а­­ ­ч­­у­к­­а­ ­ ­­­W­ ­­W­­­ ­­­W­­ ­­.­ ­­­B­­­ ­G­­ ­­1­­ ­7­ ­.­­ ­­­C­­ ­­L­­ ­U­ ­B
нико

2021.06.01 | 22:32

4
Мунчо изяде времето на още едно поколение българи.
Kellyqzvoa

2021.06.01 | 15:40

3
М­­л­а­д­­­а­ ­­­м­­о­­к­­­р­­­а­­­ ­­­у­­ч­е­­­н­­и­­­ч­­к­­­а­ ­­­ч­­у­­к­а­­­ ­ ­­­W­ ­W­­ ­­­W­­ ­­.­ ­­­B­­ ­­G­­­ ­­­1­­­ ­­­7­­­ ­­.­ ­C­­­ ­­L­ ­­U­­ ­B
тиквата

2021.06.01 | 10:00

1
тиквата тегли заеми и харчи като за последно. да си купи изборите. и пак не успя тулупа прост. не разбра, че не става дълго време с популизъм, лъжи, некадърност, кражби, демагогия, замитане на проблемите под килима.
Да ядеш на тиквата оная работа

2021.06.01 | 11:37

2
При "тиквата" такива идиоти като теб имаха стабилност!Сега има само Мунчо!Тъпак!

Добави коментар

Водещи новини