Петър Чобанов: Актуализацията на бюджета през лятото е неизбежна

13 май 2021 11:17

Петър Чобанов: Актуализацията на бюджета през лятото е неизбежна
© Булфото, архив
429 2

Актуализацията на бюджета през лятото е неизбежна. Това смята бившият финансов министър Петър ЧобановПетър Чобанов Петър Чобанов е роден на 20 юли 1976 г. в Ямбол. Завършил е Математическа гимназия „Атанас.

"Актуализация е необходима, защото в бюджета е записан таван към дълга от 4,5 млрд. лв., а вече говорим за нужди от дълг в размер на над 6,5 млрд. лв., виждаме, че дефицитът е по-висок от този, който първоначално беше записан към доклада по бюджета, така че новият парламент ще трябва да направи актуализация", обясни той пред БНР Чобанов.

По думите му дори през юли да не се стигне до сформирането на редовно правителство след предсрочния вот, служебният кабинет има право да внесе в парламента промени в основния финансов закон.

Служебното правителство се събира на заседание. Стефан Янев пуска и медиите в МС

„Като първа стъпка служебното правителство трябва да установи какво е точно състоянието на публичните финанси. Това дали бюджетът е на дефицит или има излишък, в момента не е важно да се коментира. Най-важното е с какви точно ресурси разполага правителството и дали има средства, които може да използва, ако това се наложи,  било то за продължаване на антикризисните мерки, било то за изплащане на новите избори, за изплащане на машините по старите избори“, коментира още Чобанов.

„Трябва да се установи финансовото състояние на държавата, вижда се има ли резерви, може старото правителство да е било благородно и да е оставило такива. От там нататък пътят е ясен – то е преструктуриране на съществуващите разходи“, заяви още финансистът.

Novini.bg
429 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
XXX

2021.05.13 | 15:33

2
САМО БЪЛГАРСКО ЛЯТО МОЖЕ ДА НИ СПАСИ ОТ ЛЪЖИТЕ КОРУПЦИЯТА РЕКЕТА И КРАЖБИТЕ НА ГЕРБ И О.П САМО ТЕ ПРЕДЛАГАТ ИСТИНСКА ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ ГЛАСУВАТЕ ЗА ТЯХ АКО ИСКАТЕ БОРБА СЪС МУТРИТЕ ОТ ГЕРБ И ФАШИСТИТЕ ОТ О.П И ПО ВИСОКИ ЗАПЛАТИ И ПЕНСИИ НЕ СИ МИСЛЕТЕ ЧЕ ЕДИН ШОУ МЕН ЩЕ РЕШИ ТЕЗИ ПРОБЛЕМИ

2021.05.13 | 14:13

1
Започва се. 'дали бюджетът е на дефицит или има излишък, в момента не е важно да се коментира' ... 'говорим за нужди от дълг в размер на над 6,5 млрд. лв.'... На изплащащите дълга с години - честито. пРезидента вече раздава милиони, къде да се запиша?

Добави коментар

Водещи новини