Икономист: Абсурдно е политиците да прехвърлят деструктивното си поведение върху икономиката

  • 07 май 2021 17:05

  • 642
  • 0
Икономист: Абсурдно е политиците да прехвърлят деструктивното си поведение върху икономиката
©

Тъй като днес се очертава последният работен ден на 45-ия парламент, а при обобщенията за дейността му отново ще бъде пренебрегнат опитът за законотворчество в областта на икономиката, аз ще обърна внимание на няколко законопроекта.

Това написа на личната си страница във Фейсбук икономистът и журналист от Съвета за икономически и публични политики Михаил Кръстев по повод днешното последно заседание на парламента. Ето какво още сподели той: 

В последното си заседание - НС отхвърли предложението на БСП за осигуряване на руската ваксина "Спутник V"

"Зелено движение", начело с Борислав Сандов и Vladislav Panev, внесоха промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, според които "имоти и части от имоти, собственост на юридически и физически лица, могат да се отчуждават ПРИНУДИТЕЛНО за задоволяване на държавните нужди...". Това, ганрирано с предложение за мораториум върху строитеството по цялото Черноморие. Общо взето, на най-засегнатия сектор от Covid-19 се налагат забрани и заплахи за национализация.

 "Изправи се!Мутри вън", начело с Мая Манолова, предложиха промени в Закона за защита на потребителите, с които на практика блокират вторичния дългов пазар в страната. По този начин се създава реална опасност както за финансовия сектор, така и за доставчиците на услуги, които няма да имат сигурност по вземанията си. Напълно логично, при по-висок риск, това ще се отрази и на крайната цена на услугите.

 Отново "Демократична България", начело с Martin Dimitrov и Владислав Панев, предложиха промени в Закона за задълженията и договорите, които трябва да фиксират размера на законната лихва за забава. В мотивите ясно се посочва, че това било необходимо с цел облекчаване на длъжниците заради пандемията. Отново, както и при горните законопроекти, липсва икономически анализ и оценка на последствията от прокарването на промените. 

Какво свърши парламентът за краткия си живот?

Разбира се, като положителни законопроекти (макар да лиспва каквато и да е оценка на последствията за фиска) могат да се посочат идеите за повишаване на прага на ДДС до 166 000 и 200 000 лв. от "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън.

Всичко това, а и много повече, бе сътворено за 20 дни парламентарен живот. За добро, нито едно от първите три безумни предложения няма да се превърне в закон, поне в този парламент. Абсурдно е обаче политиците да прехвърлят деструктивното си поведение върху икономиката. Ударът на Covid-19 е достатъчен, няма нужда бизнеса да преодолява и политическата неграмотност".

Novini.bg
642 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини