В община Белене въвеждат водородна система за повишаване енергийната ефективност

22 април 2021 15:57

В община Белене въвеждат водородна система за повишаване енергийната ефективност
© Novini.bg (Архив)
342 0

В плевенската община Белене се въвежда водородна система за повишаване на енергийната ефективност, съобщиха от общината.

Системата е за производство на високо енергийно гориво. Тя е интегрирана към отоплителната инсталация на сградата на Общината като част от проекта "Водородна община за зелено бъдеще".

Колите с газова уредба с предимство в центъра на градовете

В резултат на това значително ще намалеят разходите за конвенционалното гориво - в рамките на 30-45 на сто, и на отделяните вредни емисии - с около 30 на сто, се посочва в съобщението.

Община Белене предприема тази крачка, за да гарантира по-чист въздух и по-качествен живот на своите граждани, както и висока енергийна ефективност за по-добро използване на ресурсите, заявява кметът Милен Дулев, цитиран от БТА.

Интегрираната система е продукт на иновативна българска компания - производител на електролизьори със собствена технология за добив на водород по метода импулсна електролиза. Системата е напълно автоматизирана и работи автономно без нуждата от оператор, като регулира производството и подаването на водородното гориво със собствени софтуер и електроника за управление. По повод откриването на системата, гости на Белене са били изпълнителният директор на НСОРБ, Силвия Георгиева, и д-р Юлиян Найденов, кмет на Община Силистра.

Мая Йорданова
342 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини