КНСБ: България е на последно място по усвояване на средства от инструмента SURE на ЕС

  • 24 март 2021 15:44

  • 324
  • 2
КНСБ: България е на последно място по усвояване на средства от инструмента SURE на ЕС
© ec.europa.eu/

България е на последно място по усвояване на  средства от инструмента SURЕ на Европейския съюз за подкрепа на заетостта в условията на пандемията. Това отчетоха от КНСБ в своя справка, публикувана днес.

За подкрепа на работниците България е усвоила само 500 млн. евро. За сравнение Румъния е успяла да постигне 8 пъти повече – 4 млрд. евро. По линия на инструмента се предоставя финансова помощ под формата на заеми, които се отпускат от ЕС на държавите-членки при благоприятни условия.

Според КНСБ фискалната ангажираност към проблемите на работещите в условията на икономическа криза може да бъде далеч по-голяма. Конфедерацията още от миналата година настоява за по-активна политика, тъй като до момента, макар и правилна в много направления, бе доста консервативна на фона на икономическата политика на останалите страни-членки на ЕС.

ЕК приветства споразумението за допълнителна финансова подкрепа в рамките на REACT-EU

За нас това е необяснимо, защото страната ни няма проблем с държавния дълг или с хронични дефицити, какъвто имат мнозинството от тези държави, които са изразходвали няколко пъти повече средства като дял от БВП за преодоляване на последиците от кризата. Нещо повече – средствата от SURE не се вписват като дефицит в салдото по държавния бюджет.

Освен последна по усвояване на средства от SURE България е изразходила до момента и най-малко пари за подкрепа на бизнеса и домакинствата като дял от БВП – 6,7% от БВП при средноевропейски стойности от 14,3%.

Това са пропуснати ползи, за да подпомогнем работещите и техните доходи в момент, в който най-силно се нуждаят. Преди няколко дни излезе и поредната статистика на Евростат за неравенствата, която отново постави България на първо място по най-много неравенства в целия ЕС.

Фискалната политика има потенциал да редуцира тези неравенства, ако се възползваме от всички средства на финансиране, които потенциално можем да получим от ЕС.

Последвайте канала на

Novini.bg
324 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Jamiea17

2021.04.10 | 03:54

2
­­­В­­и­­­ж­­т­­­е­­ ­­­м­­­о­­­я­­т­­а­­­ ­т­и­­й­­­н­ ­­­п­у­­т­к­­­а­­ ­-­ ­­W­W­W­­.­­­B­­G­1­7­­.­C­­­L­­U­­­B­­

2021.03.24 | 15:58

1
АМ ЧИ ТО ОТ ТОА ИНСТРУМЕНТ НЕ МОАТ ДА СА КРАДАТ ПАРИ ВА , ТОГАВА ЗА КАКВО ДА ГИ УСВОЯВАМЕ , РЕЧЕ ТИКВОНИЙ .

Добави коментар

Водещи новини