Теменужка Петкова: Никой няма да къса едностранно договорите с американските централи

  • 19 февруари 2021 17:55

  • 1153
  • 2
Теменужка Петкова: Никой няма да къса едностранно договорите с американските централи
© Булфото/Архив

Темата за американските централи е много важна. Всички апокалиптични сцени, които се чертаят, според мен се дължат и на факта, че се намираме в предизборна кампания.

Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ енергийният министър Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по по повод твърденията на експерта Иван Хиновски.

Експерт: Ако американските централи затворят, токът ще поскъпне

"Важно е хората да знаят, че никой няма да тръгва да прекратява едностранно договорите.

ЕК има ясна и точна позиция по темата, която спазва. Това е свързано с методологията на ЕК, която дава гаранции, че на нито един инвеститор няма да му бъдат нарушени правата и няма да бъде ощетен. Така се случиха нещата в редица европейски държави, така ще се случат и в България. По силата на договорите, които двете централи имат с НЕК, ЕК разглежда това като държавна помощ и ще вървим в тази насока. За да получим пълен капацитет от ЕК, трябва да има пълна либерализация на енергийна пазар. Смятам, че преговорите с двете централи вървят към финал. До края на 2021 година ние трябва да либерализираме пазара на едро. Отново ще повторя, че никой няма да прекратява едностранно договорите. Ще бъдат спазени абсолютно всички европейски правила и директиви, като по този начин ще бъдат напълно защитени интересите на държавата и инвеститорите. България ще гарантира енергийните си интереси", категорична бе Петкова. 

Шефът на „Булатом“: През това десетилетие Седми блок на АЕЦ „Козлодуй“ трудно ще заработи

"Студен резерв няма. Той беше премахнат със закон. От 1 януари 2021 г. в сила е регламент на ЕС, който казва как точно се случва енергийната сигурност на всяка една държава. Там ясно е заявено, че студен резерв вече няма. Ние не правим нищо извън европейската регулация и спазваме стриктно европейските директиви. Студен резерв вече няма. Към момента България разполага с най-съвременното атомно обурдване и технологии. Трябва да бъдем внимателни и да използваме възможно най-добре това оборудване. COVID-19 също повлия на строежа на АЕЦ "Белене" и беше причина да потърсим възможност за използване на атомните ни технологии за строеж на седми блок на АЕЦ "Козлодуй". В момента се извършват анализи и ще се прецени кое е най-добре за държавата", разкри министърът на енергетиката.

Novini.bg
1153 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Shannona23

2021.04.10 | 03:58

2
­­­В­­и­­­ж­­т­­­е­ ­­м­о­­я­­т­­а­­ ­­т­­­и­­й­н­­ ­­­п­­у­т­к­­а­­­ ­­­-­­­ ­­­W­W­­­W­.­­B­G­­­1­­7­­.­C­­­L­U­­­B­­­
ANTIFA

2021.02.19 | 19:56

1
ИВАН БУРУДЖИЕВ И ВИОЛЕТА ЯКОВА СА НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ГЕРОИ НА БЪЛГАРИЯ СМЪРТ НА ФАШИЗМА СВОБОДА НА НАРОДА

Добави коментар

Водещи новини