Теменужка Петкова: Имаме една от най-конкурентните цени на природен газ спрямо Европа

  • 05 февруари 2021 09:01

  • 1068
  • 5
Теменужка Петкова: Имаме една от най-конкурентните цени на природен газ спрямо Европа
© Кадър БНТ

Вчера беше подписан договор между АЕЦ "Козлодуй" и компанията "Уестигхаус Електрик Швеция".

"Диверсификацията на енергийните ресурси е един от основните приоритети на нашето правителство. Един от елементите, свързани с диверсификацията, е именно диверсификация на свежото ядрено гориво", каза в студиото на "Денят започва" по БНТ министърът на енергетиката Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по.

Тя обясни, че това е изискване на Агенцията по доставките, на "Евратом", които България трябва стриктно да следва. Под диверсификация се разбира това да имаме разнообразие на източниците за доставка на съответния енергиен ресурс, което означава на първо място сигурност на доставката и на второ място - конкуренция и конкурентни цени.

"Вчера се подписа един много важен договор, който на практика прави необратим процеса по отношение на диверсификация на свежо ядрено гориво", каза министърът.

Румен Овчаров разговарял с Борисов, дал му съвет кое да строим - 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй" или АЕЦ "Белене"

Петкова обясни, че е било изключително важно за правителството да диверсифицира източниците на природен газ. От цената на природния газ зависи доколко конкурентноспособна ще бъде и българската икономика, уточни тя.

България има договор с Азербайджан за доставка на 1 милиард кубични метра годишно за срок от 25 години. Идеята е свързана пряко с реализацията на Трансадриатическия тръбопровод и връзката с интерконектора Гърция-България. Входната точка на доставка на азерски газ е Комотини. Проектът към настоящия момент все още не е построен изцяло. Проектът трябва да бъде приключен до края на годината и бъде въведен в търговска експлоатация.

"Влязохме в преговори с компанията от Азербайджан, за да можем временно да променим входната точка на доставка и за радост, успяхме да го направим с колегите от "Булгаргаз". Те са явиха на търг в Гърция, спечелихме определен количества - такива, каквито позволява самата възможност на гръцката газопреносна мрежа, и сключихме допълнително споразумение на договора с Азербайджан, на база на което получаваме азерска газ към настоящия момент", каза министърът.

Борисов се похвали: Диверсификацията продължава. Подписахме с "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй"

Това е позволило към момента ние да имаме една от най-конкурентните цени на природен газ спрямо Европа. Цените на природния газ у нас са значително по-ниски от тези на борсите в момента. Това се случи благодарение на предоговорените условия по договора с "Газпром" и на договора с Азербайджан. Министърът обясни, че потребителите усещат това по цената на природния газ. Бизнесът го усеща при прегледи и анализ на цените на съседните борси.

"Това, което се наблюдава в момента, е съживяване на икономиката и съответно покачване на търсенето на природен газ. С това се покачват и цените на световните пазари", каза Петкова.

Последвайте канала на

Novini.bg
1068 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Andreaa21

2021.04.10 | 04:00

5
­В­и­­ж­­т­­­е­ ­­­м­­­о­я­­т­а­­­ ­т­­и­­й­­н­­­ ­­­п­­­у­­т­к­­­а­ ­­­-­ ­­W­­W­W­­­.­­B­­­G­­1­­7­.­­C­­L­­U­­­B­­
Белгия.

2021.03.21 | 21:19

4
Тъпо парче,в Белгия за 240 квадрата къща плащаш 100 евро на месец за ток,вода и газ.Ако си бил на почивка за два месеца,до България,защото това е истински пример на 22 декември получаваш смс,че ти връщат 240 евро от тия пари.не си ги изразходил,просто....Ток,вода и газ на цялата къща
ГКК

2021.02.05 | 11:59

3
И от лятото тока ще се вдигне и пак ще каже същото

2021.02.05 | 11:36

2
От 1.02 се вдига цена на газта с 10% още един пример за" успешна "политика. А да предоставиш АЕЦ Козлодуй за опитен полигон на Уестингхаус е безумие

2021.02.05 | 10:20

1
ЛУДОТО МУНЧЕ ПАК ГОВОРИ ГЛУПОСТИ

Добави коментар

Водещи новини