Увеличиха таксата за репратиране на излезли от употреба превозни средства в Плевен

  • 01 февруари 2021 15:04

  • 1377
  • 3
Увеличиха таксата за репратиране на излезли от употреба превозни средства в Плевен
© bulphoto (архив)

В Плевен увеличиха таксата, дължима за репратиране на излезли от употреба превозни средства в общината, на собствениците, които искат връщането им от площадка за временно съхранение или център за разкомплектоване. Решението е взето от Общинския съвет, съобщиха от общината.

За репатриране на стар автомобил сумата става 50 лв., а за ден престой на площадка за временно съхранение се заплаща 20 лв. С предишното решение от март 2016 г. размерът на тези разноски бе съответно 30 лв. за репатриране и 10 лв. на ден престой.

Към настоящия момент дейностите за излезли от употреба МПС в Плевен се извършват от фирма по договор с общината от 6 юли, 2018 г. В края на миналата година фирмата е поискала повишение на дължимите от собствениците разноски. Мотивът е: променени пазарни условия и увеличени разходи по поддръжка и експлоатация на площадката.

5000 трошки чакат паяка на тротоара

Според общинската администрация искането е обосновано и целесъобразно. Процедурата за събиране, транспортиране и третиране на излезли от употреба МПС е регламентирана в общинска Наредба номер 2 за опазване на околната среда. Съгласно текстовете ѝ МПС с неугледен външен вид и технически неизправности, замърсяващи околната среда, които са на терени общинска или държавна собственост, подлежат на транспортиране до площадка за временно съхранение и център за разкомплектоване.

Лицата, притежаващи разрешение за опериране на такъв център, имат задължение да съхраняват доставените превозни средства до 14 календарни дни, след което изоставеното превозно средство може да бъде разкомплектовано и предоставено за рециклиране.

В случай, че до изтичане на този срок собствениците на МПС заявят, че искат да си върнат собствеността, дължат разноски на оператора на площадката, поясняват от общината.

Мая Йорданова
1377 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
друг плевенчанин

2021.02.02 | 10:06

2
и на мен общината ми ОТКРАДНА автомобил по тази наредба. Пусках жалби, търсих адвокати и нищо. жалбата ми я нямаше в регистъра един месец след, като я бях пуснал. независимо, че ми бяха дали изходящ номер. а адвокатите отказваха с мотива, че не можели да поемат такъв случай, защото щели да изпаднат в конфликт на интереси. правете си изводите !!!
Плевенчанин

2021.02.02 | 10:55

3
После някой мазен политик ще ни обяснява, че живеем в демокрация.
Плевенчанин

2021.02.02 | 09:04

1
Кмета на града става омразен на гражданите си, както всички политици. Общината не е собственост на кмета и на обшинския съвет, а на гражданите. Държавата не е собственост на правителството а на българите. Въвеждате дехуманизирани закони без оглед на правата на хората. Сеете вятър и ще пожънете бури. Очертават се 2 барикади от едната страна политиците и тъпите им закони, от другата гражданите.

Добави коментар

Водещи новини