Кирил Домусчиев: Продължаваме да чакаме реформите в енергетиката

  • 25 януари 2021 12:39

  • 4492
  • 6
© Novini.bg

За съжаление и тази година темата за енергетиката ще е една от основните теми, тъй като енергията е основна суровина в нашите предприятия и един от факторите за нашата конкурентноспособност. За жалост не постигнахме съществени успехи през изминалата година като приоритети в работата ни с държавата и синдикатите относно реформите в българската енергетика. Написали сме десет точки, в които очакваме съществен напредък през тази година, ако искаме нашата икономика да е наистина конкурентна и да се плащат нормални цени за електроенергията. Това заяви председателят на КРИБ Кирил ДомусчиевКирил ДомусчиевГ-н Кирил Домусчиев е роден на 18 април 1969 г. в град София. Г-н Кирил Домусчиев притежава по време на брифинг на Асоциацията на организациите на българските работодатели при представяне на приоритети им за 2021 г., предаде репортер на Novini.bg

,,Трябва да се реализира ликвидност на пазара за електроенергия за Ден напред, като за целта е необходима да се ангажират борсата и Българския енергиен холдинг и това трябва да се случи спешно. В противен случай ще настъпи волатилност на цените на борсата. Бихме искале до пълната либерализация на пазара да имаме едни прогнозируеми цени за българската индустрия'', допълни Домусчиев, като подчерта, че е необходимо и изготвянето на енергийна стратегия до 2030 г., която да е с поглед и до 2050.

АОБР представя приоритетите си за 2021 г.

,,Важен е въпросът и за повишаването на капацитета на КЕВР и по-специално функцията му в частта по надзора максимално да се увеличи както експертно, така и финансово. КЕВР трябва да провежда разследвания и да налага санкции, ако бъдат установени нарушения'', обясни още председателят на КРИБ.

Насърчаването на производството на електрическа енергия да става на пазарния принцип за всички потребители, които ще се превърнат в производители, а не да плащат излишни такси, при положение че имат свое собствено производство. Това е начина да ги стимулираме. За жалост обаче нищо не се случва в държавния сектор и всичко си е постарому. Централите работят на огромни загуби, които ги плащаме всички ние. Нямаме подходящи пазарни продути, които да се предлагат. Извършват се много несвойствени дейности, няма прозрачност и всичко това води до загуби или до много малки печалби, което е некоректно, подчерта Кирил ДомусчиевКирил ДомусчиевГ-н Кирил Домусчиев е роден на 18 април 1969 г. в град София. Г-н Кирил Домусчиев притежава и добави, че ускореното свързване с газопреносните системи на съседните държави също е от ключово значение за енергетиката.

,,2020-а беше чудовищна година, в която имахме затворени предприятия, неработещ туризъм, хора, които работеха от вкъщи. Много трудна година. Тя самата не си приличаше месец с месец'', сподели от своя страна председателят на Българската стопанска камара Радосвет Радев.

Васил Велев: Мерките не достигат до тежко пострадали бизнеси

Тази година ни хвана неподготвени и поради това, че не беше завършено електронното управление. Нещата, които се случваха, принуждаваха да се ускорят процесите в това отношение. Тук държавата има дълг и се видя, че неизграденото електронно правителство се яви пречка за по-лекото преминаване през кризата. Постоянна наша тема е ограничаването на административната тежест. Смятаме, че трябва да се приеме и нова стратегия за МСП, защото видяхме, че те са най-потърпевши от лошата бизнес среда. Остава и нашият призив за ускорено свързване на предприятията към всички мрежови структури, като любимият ни пример е за времето за присъединяване към ел.мрежата 262 дни при 91 в Естония, коментира още Радев.

Председателят на АИКБ Васил Велев посочи, че от АОБР ще проведат срещи с четирите партии, които имат най-големи шансове да преодолеят 4-процентовата бариера и да влязат в следващия парламент, за да ги запознаят с приоритетите им с надеждата да бъдат припознати от бъдещите народни представители и реализирани.

Novini.bg
4492 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2021.01.25 | 12:48

1
Кви реформи чакаш,то ако има реформи ти трябва да си в затвора.

2021.01.25 | 13:00

2
ПРАЗНИТЕ ПРИКАЗКИ НА ЕДИН ПРАЗЕН ЧОВЕК

2021.01.25 | 13:20

3
Наркоман цяла софия те знае
Просто човек

2021.01.25 | 13:35

4
Обърни се към твоя приятел Боко Тиквата...

2021.01.25 | 14:30

5
Домус Ага Гела ! Проклятие за България! В затвора със шайката на ГЕРБ !

2021.01.25 | 16:53

6
Домуса е откровен чака лапаница играе с тиквата 50 на 50

Добави коментар

Водещи новини