Кузман Илиев: Раздаването на пари няма как да сработи без отварянето на икономиката

  • 19 януари 2021 11:44

  • 793
  • 2
Кузман Илиев:  Раздаването на пари няма как да сработи без отварянето на икономиката
© Фейсбук/ Кузман Илиев

Рецепти за икономически растеж в момента бол. Включително от инстанции като МВФ, партии, икономисти и жадни за власт демагози. Това написа във Фейсбук икономистът Кузман Илиев. 

Нужно е, казват ни, държавата да тегли дълг и да харчи, за да ни изведе от кризата. Макар да има заложени 5 млдр. лв. дефицит от българското правителство за следващата година - едва ли не то харчи “малко” и трябва да увеличи “солидарността си” много повече, като задлъжнее още и надуе разходите.

В четвъртък става ясно кои COVID мерки ще бъдат облекчени

Увеличените разходи статистически действително ще увеличат БВП. Бидейки в голяма си част за социални и здравни цели - ще се увеличи допълнително и потреблението, което също е компонент в изчислението на БВП. А ефектът върху “търсенето” в икономиката, видите ли, ще се мултиплицира, магически изцерявайки стопанските ни проблеми. Спомената рецепта е пример за заблуждаваща статистическа еквилибристика и всъщност само забавя икономическото оздравяване.

Кузман Илиев: Философията на мерките е сгрешена, гаси силно разгорял се пожар

Растежът в реалността идва само когато инвестициите - и вътрешни, и външни - тръгнат нагоре. Само инвестициите увеличават производителността. А те зависят както от темпа на формиране на спестявания, които в момента се топят именно в потребление, така и от усещането за прогнозируемост и защита на собствеността като предпоставка за правене на бизнес.

И, не, в момента не харчим “от бъдещето” - съвсем от настоящето “спестяванията”, нужни за растеж на частния сектор, са пренасочвани към публичния сектор и са си чиста проба “държавно потребление” по политическо усмотрение.

Адвокатите на стимулирането на “търсенето“ не разбират, че “търсиш”, само когато “предлагаш” нещо качествено като продукт, срещу който генерираш доход. И с този доход всъщност “търсиш” впоследствие стоки и услуги от другите - точно в тази логическа последователност.

Кузман Илиев разкри как да излезем от кризата в година на икономически предизвикателства

Ето защо помпането на дефицити и раздаването на пари на калпак от държавата, няма как да сработи без отварянето на икономиката, която да работи и произвежда. Единственият ефект е трайно обедняване и опасно задлъжняване.

И така, растеж има само при растящи спестявания и инвестиции в машини и техника, подобряващи производителността ни. Всичко друго е безогледно пилеене по политическа целесъобразност, ляв популизъм и слаба икономическа теория.

Рецепти за икономически растеж в момента бол. Включително от инстанции като МВФ, партии, икономисти и жадни за власт...

Публикувахте от Kuzman Iliev в Вторник, 19 януари 2021 г.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
793 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
55

2021.01.19 | 12:03

2
Какво отваряне на икономиката бе йордек,като навсякъде по света се затварят в момента!? Ти в днешни дни на епидемия ли живееш,бе шимпанзе с малко мозък??
Свидетел на фалита

2021.01.19 | 12:03

1
Така е замислено бре икономист. Раздават виртуални пари от години. Пишат на компа идват ти в картата. Свиква. Пълен контрол. Сега ще натегнат още до ваксинирането и дигитализация. После ти си им роб до живот.

Добави коментар

Водещи новини