АИКБ, БТПП и КРИБ: Само днес държавната енергетика ограби цялото общество с 1,5 млн. лв.

  • 18 декември 2020 15:36

  • 5453
  • 4
АИКБ, БТПП и КРИБ: Само днес държавната енергетика ограби цялото общество с 1,5 млн. лв.
© Pixabay

Кражбите могат да имат различни основания – от алчност, от корупционен интерес, от ... глад? Но и от глупост или некадърност – кражбата си остава престъпление! Както е престъпление и да се подминава подобно деяние.

Това пише в официално прессъобщение на национално представителните работодателски органзиции АИКБ, БТПП и КРИБ по повод адекватното производство на електрическа енергия енергия. Публикуваме становището без редакторска намеса:

"За пореден ден българският потребител на електроенергия е окраден. Без значение дали е обикновен човек или индустриално предприятие. Ограбени сме всички от държавната енергетика с милион и половина лева само днес, само за един ден. Изчислено по разликата между псевдопазарната цена и цената, над която ТЕЦ „Марица Изток 2“ работи на печалба. Ако отчитаме и разликата до реалната цена на АЕЦ Козлодуй, грабежът достига 4 милиона лева. За един ден.

ВАС: Цените на топлинната и електрическата енергия са незаконни

Как става така? Защо?

Вместо да работи и да предлага електроенергия до капацитета си, щом набеденият електроенергиен пазар стигне до цени от 136 лева за мегаватчас, ТЕЦ „Марица Изток 2“ се крие! Или може би свенливо отстъпва възможността за печалба другиму? Но не се сещаме на кого ... Сещаме се обаче, че тази „свенливост“ ни излиза двойно, защото доплащаме под формата на какви ли не такси и помощи това неработене, включително и с бонусите на миньори, енергетици и футболисти.

Граждани протестираха пред КЕВР

В момент на тежка криза, не само не се помага адекватно, но и се товарят със стотици милиони фирмите и хората. Искаме спешно да се пуснат всички блокове на ТЕЦ „Марица Изток 2“ или веднага да се извадят от експлоатация и да се съкрати съответния персонал и разходи! И съкращаване на поне един рудник в Мини „Марица Изток“!

ВАП сезира КЕВР за проверка на състоянието на енергийни съоръжения в райони с проблеми с тока

Кой трябва и може да промени това? Имената са публично известни, а подредени по власт са: Бойко Борисов – министър-председател, Теменужка Петкова – ресорен министър, Жаклин Коен – изпълнителен директор на БЕХ, Живко Динчев – изпълнителен директор на ТЕЦ „Марица Изток 2“. Властимащи, призоваваме ви към нещо простичко – моля, свършете си работата!".

Последвайте канала на

Novini.bg
5453 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
БОко

2020.12.20 | 13:21

4
Персонала на АЕЦ е за 6 работещи блока. При положение ,че частни фирми правят годишните планови ремонти не се сещам какво прави този персонал,които е добре платен държавен при това.Пълно с хора след пенсионна възраст.Така е в цялата ни енергетика.
Аз

2020.12.20 | 10:27

3
Опаа, Домуса се обърна срещу властта. Става интересно. Иначе са прави! Като няма печалба, закривай! Нема "марици", нема "ибрици"! Правете седми и осми блок в Козлодуй, че няма какво да крием и да се лъжем. Да си го кажем право куме у очи! Реално само АЕЦ-а остана да движи икономиката на тая смешна държава!
Ар'тлик

2020.12.19 | 05:59

2
Да ги затварят и мини и тец-ове!!! 99% от работещите там са напълно излишни, НЕКАДЪРНИ и бездарни!!! Там само се имитира работа ПЪЛЕН ПРОВАЛ!!! НАЙ ЛОШИТО Е, ЧЕ НАЙ НЕКАДЪРНИ И ИЗЛИШНИ НА БАШ "НАЧАЛНИЦИТЕ"-ЦЪРВУЛИ!!!
Домус,

2020.12.18 | 16:23

1
Какво става , артлик? Защо обърна лопатата и сега срещу Б Б? Защо му забиват нож в гърба? Нали точно той те направи това , което си в момента? Нима ти с пот на челото натрупа пачки? Какви ги вирти, Домус? Има възмездие. Скоро

Добави коментар

Водещи новини