Ръст на безработицата във Варна

14 декември 2020 13:54

Ръст на безработицата във Варна
© Pixabay
289 2

Драстично увеличаване на безработните във Варна сочат данните за септември и октомври. Общият брой на хората останали без работа е 7500. За същия период на миналата година регистрираните в Бюрото по труда безработни са с 3000 по-малко. Този ръст се дължи на пандемията от COVID-19, заради която много сезонни работници бяха освободени по-рано.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 20300

Владимир Иванов доскоро е работил във фирма за озеленяване. Надява се в началото на следващата година ситуацията в страната да се нормализира и да се върне отново на работа.

"Свърши сезонът, свърши и работата. Затова", коментира той.

Най-често в Бюрото по труда във Варна се регистрират хора, които са работили в сферата на хотелиерство, ресторантьорство, търговията и услугите. Те са сред най-засегнатите от кризата с коронавируса сектори в икономиката.

"Влияние върху динамиката на пазара на труда оказа освобождаването на лица, заети в сезонните дейности, предимно в сферата на туризма. Слабият сезон по Северното Черноморие наложи заетите в туризма да бъдат освободени по-рано от обикновеното", обясни пред БНР директорът на Бюрото по труда Мария Драгнева.

Близо 200 работодатели от Варненска област са кандидатствали по новата мярка в подкрепа на затворените бизнеси.

Очаква се компенсации от държавата, по 24 лева на ден, да получат близо 1000 работници, които излизат в неплатен отпуск.

 

Сачева: Над 1,2 млрд. лв. са насочени към справяне с последиците от COVID-19

 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 20300

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
289 2

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари (2)

Добави коментар
сачева - безполезна си

2020.12.21 | 16:12

95647
само помощи за бизнеса и туризма, а вишисти в заварено положение на ковид кризата - и по 5 лева на ден не дават - ПАРИТЕ НЕ СТИГАТ ДО ХОРАТА в НУЖДА, а за пълнене на чекмеджета, а в АМЕРИКА подпомагат и безработните в заварено положение на кризата - и те са хора в кризата - ТАКА СЕ СТРОИ БЪДЕЩЕ, а не дрън дрън та пляс като тука
НЕПОДКРЕПЯМ НИТО ЕДНА ПАРТИЯ

2020.12.14 | 15:11

88203
5 ГОДИНИ С. ТРИФОНОВ НИ КАЗВАШЕ ДА ГЛАСУВАМЕ ЗА ГЕРБ А ПРЕЗ ТОВА ВРЕМЕ ТАЙНО СЕ УГОВАРЯШЕ С Б.Б ДА ВЛЯЗАТ 50% НЕГОВИ ХОРА ВЪВ ГЕРБ И КОГАТО Б.Б МУ ОТКАЗА ТОЙ ЗАПОЧНА ДА ГОВОРИ ПРОТИВ Б.Б СЪЩИЯТ С. ТРИФОНОВ БЕШЕ ПРИЯТЕЛ СЪС ИЛИЯ ПАВЛОВ И СЪС ГЕОРГИ ИЛИЕВ И ПРЕДЛОЖИ НИСКА СУБСИДИЯ ЗА ПАРТИИТЕ ЗА ДА СТАНАТ ОБЕКТ НА КОРУПЦИЯ И ЗАВИСИМОСТ ОТ СТРАНА НА БОГАТАШИТЕ И ОТ СЕГА КАЗВА ЧЕ АКО ТОЙ УПРАВЛЯВА ДАНЪЧНАТА СИСТЕМА НЯМА ДА СЕ ПРОМЕНЯ ЗА ДА МОГАТ БОГАТАШИТЕ КАТО НЕГО ДА ПРОДЪЛЖАТ ДА ПЛАЩАТ КОЛКОТО ПЛАЩАТ И БЕДНИТЕ ХОРА КОИТО ЕДВА СВЪРЗВАТ ДВАТА КРАЯ ТОВА ЛИ ЩЕ Е ЧОВЕКЪТ КОИТО ЩЕ НИ СПАСИ ОТ ЗАДКУЛИСИЕТО КОРУПЦИЯТА МУТРИТЕ И БЕДНОСТТА НЕ ВЯРВАМ НА ТОЗИ ЛЪЖЕЦ AKO TOЙ НИ УПРАВЛЯВА ЩЕ БЪДЕ КАТО Б.Б А НА НАС ВТОРИ Б.Б НЕ НИ ТРЯБВА НАЛИ

Добави коментар