НСИ отчете спад от 3.9 на сто в промишлеността през октомври

  • 09 декември 2020 12:08

  • 218
  • 0
НСИ отчете спад от 3.9 на сто в промишлеността през октомври
© Pixabay

По предварителни данни на Националния статистически институт през октомври сезонният индекс на промишленото производство се увеличава с 0.2 на сто в сравнение със септември. През октомври 2020 г. при календарния индекс на промишленото производство е регистриран спад от 3.9 на сто спрямо съответния месец на 2019 година.

През октомври 2020 г. повишение спрямо предходния месец е регистрирано в преработващата промишленост - с 1 на сто, а понижение - в добивната промишленост - с 9 на сто, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1.7 на сто.

По-значителен ръст в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 15.1 на сто, обработката на кожи; производството на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм - с 14.2 на сто, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 9.3 на сто, производството на лекарствени вещества и продукти - със 7.1 на сто.

Съществено намаление е регистрирано при: производството, некласифицирано другаде - с 6.7 на сто, производството на основни метали - с 2.9 на сто, производството на тютюневи изделия - с 2.4 на сто.

На годишна база спад на промишленото производство, изчислен от календарните данни, е отчетен в добивната промишленост - с 12.7 на сто, при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 5.4 на сто, и в преработващата промишленост - с 2.9 на сто.

Спад от 5.2% на БВП през третото тримесечие в страната

По-значително намаление в преработващата промишленост спрямо съответния месец на предходната година се наблюдава при: производството на тютюневи изделия - с 36.1 на сто, производството, некласифицирано другаде - с 31.2 на сто, ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 21.5 на сто, производството на основни метали - с 12.8 на сто. Най-голямо увеличение е отчетено при: производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета и производството на превозни средства без автомобили - по 21.3 на сто, производството на електрически съоръжения - с 15.8 на сто, производството на лекарствени вещества и продукти - с 11.7 на сто, производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 11.5 на сто.

Последвайте канала на

Novini.bg
218 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини