Ще работим ли повече от вкъщи?

50% по-малко бизнес пътувания и до 30 % по-малко прекарано време в офиса ни очакват след COVID-19. Прогнозата е на технолигичния лидер Бил Гейтс по време на конференция, организирана от New York Times, предаде БНТ.

В една от българските компании 50% от служителите вече работят "хоумофис" заради пандемията. Дистанционият режим на работа е изработен на ротационен принцип. В домашни условия се извършва предимно административна работа.

"Колегите споделят, че почти няма разлика във времето за обслужване, както и самите клиенти, не усещат дали един служител е на работа в офиса или в дома си", каза пред БНТ Иван Ганчев, бизнес треньор.

От началото на пандемията компанията е опростила някои процедури, които дават възможност по-бързо да се взимат решения. Пътуванията са заменени с виртуални инструменти. Прогнозите тук са, че командировките в страната и най-вече в чужбина ще намалеят осезаемо.

"Хора от пет населени места могат да се съберат в една виртуална стая и в рамките на половин час да обсъдят нещо и да вземат решение, след което да отиде директно към пазара и клиентите. Вероятно офисът няма да бъде точно това, което сме си мислели до момента, но той няма да изчезне, защото хората са стадни същества и за да раждат идеи трябва да бъдат физически заедно", каза Иван Ганчев, бизнес треньор.

А промяната в офис пространствата вече е започнала. Според експерти след COVID-19 нещата ще изглеждат по различен начин - местоположението ще отстъпи пред възможността за гъвкавост.

"Офисът ще бъде повече място за срещи, не толкова съставен от работни станции. Работните места биха били на ротационен принцип", каза Йордан Кръстев, мениджър офис площи.

Община Троян готви нови мерки в подкрепа на бизнеса

Експерти отчитат сериозен застой на пазара, въпреки че цените у нас са сред най-ниските в Европа. В края на 2019-та много от компаниите трудно биха планирали стратегия за бъдещето. Засега ИТ компаниите и колцентровете са движещата сила на пазара, които предпочитат отворените пространства.

"Можем да видим много компании, които по един или друг начин търсят вариант да си оптимизират разходите и да преотдават площи, които не ползват. Ако трябва да сравним обема на усвоени площи сравнен с минали години трябва да кажем, че той е по-малък с 60 процента", каза Йордан Кръстев, мениджър офис площи.

И все пак според експерти от март до ноември е кратък период за генерални прогнози за това как ще продължим да работим след пандемията. Хоумофисът не е нов феномен и според критиците не е устойчив модел, тъй като професионална реализация у дома трудно може да се постигне.

За други ключът към успеха се крие в баланса.

Коментари

  1. 2020.11.28 | 15:18
    ви е.б.а майката ! С тая измишльотина коронавирус
    1. 2020.11.28 | 16:56
      Да те споходи, дано! Тогава се изказвай!
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Икономика

още

Анкета

Трябва ли ваксинираните срещу COVID-19 да имат определени привилегии?

Трябва ли ваксинираните срещу COVID-19 да имат определени привилегии?

Избрано от Интернет