Лъчезар Захариев: Искаме да бъдат обезщетени работниците в нощните заведения

  • 28 октомври 2020 10:14

  • 558
  • 3
Лъчезар Захариев: Искаме да бъдат обезщетени работниците в нощните заведения
© Pixabay

Българската асоциация на заведенията е взела решение за отправяне на конкретно искане към държавата да обезщети работниците на трудов договор в нощните заведения, които са затворени. Това съобщи пред Радио София Лъчезар Захариев от асоциацията.

"Всички вече са наясно, че броят на заразените ще нараства рязко през следващите 14 дни, но какъв е смисълът на решението да бъде затворен един сектор, като увеличението ще бъде факт, дори той да не работи," попита Захариев.

Българската асоциация на заведенията ще проведе ново събрание в края на този период, за да се изясни дали нощните клубове ще останат затворени или ще има промяна и тогава ще бъде взето решение за действията, които ще бъдат предприети.

Позицията на здравните власти по отношение на работата на нощните заведения изрази д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз:

"Там, където не може да се гарантира дори теоретично дистанция и спазването на противоепидемични мерки, би трябвало временно да се преустанови работа. В ресторантите и кафетата е възможно и ние смятаме, че не е редно да бъдат затваряни. Но клубове и дискотеки, където се танцува и има музика, няма как да бъде осигурена дистанция между хората. Проверките на РЗИ са показали, че в по-големия брой от случаите вътре е имало повече посетители, отколкото е допустимо."

Алибегов с подробности за искането на заведенията държавата да поеме 80% от заплатите на служителите им

Причините за драстично повишаване на броя на заразените са комплексни - повече хора се прибират в затворени помещения, които по-малко се проветряват. От друга страна е намаляло вниманието към прилагането на мерките. В резултат на това много безсимптомни носители на вируса са се разпространили дифузно сред населението, отбеляза д-р Маджаров

Последвайте канала на

Novini.bg
558 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Алибег Ричардов

2020.10.28 | 14:21

3
Що не си ги компенсирате вие, гьо.нсур.ати мръсни, не давате фискални бонове, не плащате данъци, не им плащате осигуровки, дадохме ви гювеч 11% от ДДС, корумпираните общини не ви гонят за нарушения и беззакония и още искате? Я мрете яко, заразоразпространители отвр.атни.
Д-Р Ох боли

2020.10.28 | 11:21

2
Хич не ми дреме за чалгарите да ги затворят до март и без тях може

2020.10.28 | 10:36

1

Добави коментар

Водещи новини