Преведени са средства на ВиК дружествата в Шумен и Добрич за погасяване на задълженията им за електроенергия

09 октомври 2020 15:44

Преведени са средства на ВиК дружествата в Шумен и Добрич за погасяване на задълженията им за електроенергия
© Булфото
365 0

"Вчера бяха преведени средствата на ВиК Шумен и ВиК Добрич за погасяване на задълженията към "Енерго - Про Варна", съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя АврамоваПетя АврамоваПетя Аврамова е родена във Враца на 29 май 1963 г. Била е народен представител от 42-то Народно по време на днешния парламентарен контрол, цитирана от пресцентъра на МРРБ.

За да погасят дълговете си, двете водоснабдителни дружества получиха кредит от "Българския ВиК холдинг" ЕАД. Срокът за изчистване на задълженията е днес. Те са натрупани през изминалите години, тъй като водата в двете области се добива чрез помпи. Тя е обяснила, че ведомството приоритетно финансира, в рамките на утвърдените годишни капиталови разходи, обекти за подобряване на ВиК инфраструктурата в страната, за които има издадено разрешение за строеж и възможност за своевременно изпълнение на строително-монтажните дейности.

Освен това ще подпомогнем ВиК дружествата да изпълнят своите задължения - неплатени средства към МОСВ, таксите, които те заплащат за водовземане", е обяснила Аврамова и е съобщила, че има съгласието тези средства чрез ПУДООС приоритетно да бъдат разпределени за водоснабдяване, ремонт и рехабилитация на водоснабдителни системи. Така общините ще имат възможност да получат средства, с които да изпълнят такива важни за тях проекти, допълват от МРРБ.


В отговор на депутатски въпрос Аврамова е информирала, че към днешна дата подадените от общините искания за финансиране на отделни ВиК обекти са на стойност малко над 900 млн. лв. За ВиК инфраструктура само за територията на област Хасково необходимите инвестиции, определени с регионалните генерални планове до 2021-ва година, за постигане на съответствие с директивите на Европейския съюз в областта на водите са близо 580 млн. лв. без ДДС, а в средносрочен план до 2028-ма година са необходими близо 260 млн. лв. без ДДС, посочват от МРРБ.


Пред депутатите Петя АврамоваПетя АврамоваПетя Аврамова е родена във Враца на 29 май 1963 г. Била е народен представител от 42-то Народно е добавила, че през 2019-та година инвестициите на ВиК оператора за водоснабдителната инфраструктура на територията на област Хасково са близо 480 хил. лв., а конкретно за община Хасково - 137 хил. лв., което разкрива реалната картина на ограничените възможности на ВиК дружеството да реализира инвестиционната си програма при досегашните условия.
 

През август тази година в МРРБ е постъпила молба от Община Тунджа за осигуряване на средства за подмяната на водопровод - водоснабдителна система "Драма - Крумово - Миладиновци", е станало ясно още по време на днешния парламентарен контрол. Общината има изготвен технически проект, като приблизителната стойност на строително-монтажните работи е 3,6 млн. лв. без ДДС. За финансовото обезпечаване на проекта е необходимо да се окомплектова документацията, включително и представяне на информация за проведени устройствени процедури, за готовността за възлагане и изпълнение на строителството, както и разрешение за строеж.
 

В парламента министър Аврамова е казала още, че МРРБ ще осигури 370 хил. лв. за подпомагане решаването на водния проблем за жителите на квартал "Мътница" в Шумен. Средствата са за възстановяване на водоподаването от дълбок сондаж за квартала.
Реализацията на тази мярка обаче изисква повече време, затова ВиК Шумен е изпълнило спешни аварийни дейности. Изградени са временни съоръжения, с които да се нормализира водоснабдяването на квартала. Аварийното водоснабдяване ще се използва до въвеждането в експлоатация на съоръженията от допълнителното водоснабдяване от дълбокия сондаж, се посочва още в съобщението.
 

Novini.bg
365 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини